Quantcast
Channel: Lumea văzută din Turda
Viewing all 4233 articles
Browse latest View live

Turda - Aleea Durgăului, comerţ stradal


Turda - Raul Aries - Zona Dig - Cartier Poiana

$
0
0
Imagini de pe ambele maluri.

2016.11.05 - album pe Google10

Posta Rat -  Google10 -   I.L.T. -   A.M.C. 



De pe Net:
 - Gatul Poienii - Facebook, Fan Turda, 2017 - Panoramio











- Imagine de sus, Paraul Mic Sarat la varsare in Raul Aries - foto de pe Facebook - Al Byby Bybycu - 2015.02.15






 - "Gatul Poienii" -  Blog C.U.A - album pe Google,  - autor:  Florin Coman
-  Cartier Poiana - Info, Wkipedia
- "Malul Ariesului, o continua groapa de gunoi" - AGORA MEDIA - sept.2015


Foto pe: Google10,  Facebook. I.L.T. - A.M.C. - Trd.C.Tzii
Info: Raul Aries
Foto pe Panoramio
Vezi  Raul Aries - linkuri
Vezi: Turda - Ape si Poduri

Turda - Parcul Tineretului - informatii

$
0
0
- Parcul Tineretului - linkuri

Fost:
-  in 1909 Crangul  Szechenyi (n. 1791, – d. 1860), scriitor și politician, reformist maghiari.
- Crângul Elisabeta - (n.1837, München - d.1898, Geneva) a fost soția împăratului Franz Joseph al Austriei.
- dupa 1918, Parcul "Regina Maria" - (n. 1875, Anglia — d. 1938, Regatul României) - a fost principesă de coroană și regină a României
- dupa 1945 Parcul Puschin - (n. 1799, d. 1837), poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică.
- Parcul Central, Parcul Orăşenesc,  Parcul Municipal. Parcul Tineretului.
- Ilustrata din anul 1901

In zona se afla:
-Raul Aries
Pasarela peste Raul Aries
Podul Mare din Beton
-  Fostă clădire - Picasa12 - I.L.T. - A.M.C.
2016.10.21
 - Vedere, locul unde a fost anterior popicaria








- Informatii selectate si publicate pe Facebook de Petre Suciu
din:
 „Târgurile din Turda” – Tudor Ştefănie şi Valentin Vişinescu
 „Oraşul care nu vrea să moară” vol.1 – Dana Deac

"Terenul pentru amenajarea parcului  a fost aprobat de primarie in anul 1860. Fondurile financiare au fost realizată de un grup de tineri care au avut ideea de a organiza „câteva petreceri cu dans şi câteva producţii artistice” în urma cărora au adunat mare parte din capitalul necesar
Primul nume dat parcului turdean (şi sub care fost cunoscut pe toată perioada până la Marea Unire) a fost „Széchényi liget” (Crângul Szechenyi). Dar o carte poştală ilustrată de la începutul secolului XX ne demonstrează că parcul a mai purtat un nume: „Erzsébet liget” (Crângul Elisabeta).
„În Parcul oraşului se adunau intelectualii turdeni. Era acolo un chioşc unde se putea servi cornuri foarte gustoase cu sare, chimion şi bere. Se asculta muzică. Alături se juca popice şi se purtau tot felul de discuţii”.
După 1 Decembrie 1918, s-a numit parcul „Regina Maria”.
Parcul turdean are două porţi de acces, una în apropierea podului de peste Arieş, cealaltă în catătul opus, spre Primărie. O a treia cale de acces spre parc este o punte, ridicată, probabil, pe la începutul secolului XX, când pe partea dreaptă a Arieşului s-a mutat târgul de animale, şi, după câţiva ani s-a construit şi stadionul oraşului.
In zilele de târg, la care participau, în special, ţărani din satele învecinate şi de pe Valea Arieşului, aceştia treceau peste punte în parc şi asistau sau chiar participau la jocuri populare ce se încingeau în spaţiul din faţa restaurantului, în muzica unuor tarafuri, şi beau adălmaşul pentru o afacere bine încheiată. De asemenea, parcul era asaltat de microbişti după meciurile jucate de echipele de fotbal turdene dar în special de echipa de suflet a oraşului, Sticla-Arieşul Turda, în campania de cucerire a Cupei R.P.R. la Fotbal din anul 1961.
Dar toate acestea s-au terminat odată cu inceperea lucrărilor de extindere a fabricii „Electroceramica”, stadionul demolat fiind mutat, tot pe malul Arieşului dar la marginea oraşului iar târgul de animale mutat în zona Oprişani.
După instaurarea regimului comunist în România parcul turdean a suferit, şi el, transformări, unele dintre ele amintind de „fratele de la răsărit”. În primul rând, ca o concesie făcută ocupantului sovietic, a fost botezat „Parcul Puşkin”şi dotat cu un bust al celui care a fost cel mai mare poet rus, dar care a trăit la începutul secolului XIX, deci neavând nicio legătură cu bolşevismul. Apoi, în fiecare an înainte de sărbătorile de iarnă se organiza „Orăşelul copiilor” dominat de un Moş Gerilă de import (Moş Crăciun fiind interzis) uriaş, care domina căsuţele din poveşti, unele în formă de ciupercuţe şi înconjurate de pitici şi tot felul de animăluţe, în care se vindeau: dulciuri, turtă de turda, cărţi de colorat şi cu poveşti, vată de zahăr şi alte atracţii pentru copii şi bunici, aşezate de-o parte şi de alta a aleilor parcului.
Dar nici acest nume nu a rezistat prea mult, doar circa două decenii, după care fiind numit: Parcul Central, Parcul Orăşenesc, Parcul Tineretului, Parcul Municipal.
O altă transformare a fost desfiinţarea restaurantului, clădirea devenind sediu pentru Şcoala generală nr. 3 până când s-a ridicat noua clădire destinată acestei unităţi de învăţământ. Şcolii nr. 3 îi revenea şi sarcina îngrijirii parcului iar toamna, în grupuri organizate, elevii participau la colectarea de castane în cadrul unui program naţional al ministerului de resort.
După ce şcoala s-a mutat clădirea a găzduit: oşcoală de şoferi profesionişti cu plată, „Casa Pionierilor”( iniţial, aceasta a funcţionat într-o mică clădire din faţa fostului restaurant), „Clubul Tineretului”, „Şcoala populară de artă”, „Cercul filatelic” etc …
Mulţi ani, duminica, atunci când oamenii, indiferent de categoria socială din care făceau parte erau liberi, în parcul turdea cânta fanfara oraşului care îşi etala alămurile şi bogatul repertoriu, spre admiraţia privitorilor şi ascultătorilor.
Pe timp de iarnă era amenajat un frumos patinoar, mereu insuficient pentru numărul mare de amatori ai patinelor, copii şi tineri, iar vara amenajat ca teren de fotbal şi de handbal. A fost o perioadă când, pe aleile parcului erau organizate cursuri şi curse de karting pentru copii.
Popicăria despre care povestea şi avocatul turdean Sever Mureşan a mai rămas mulţi ani în funcţie, fiind organizate competiţii între echipe ale întreprinderilor şi instituţiilor turdene dar frecventată şi de elevi şi grupuri de prieteni, în special în zile de sărbătoare.
La începutul anilor 60 ai secolului trecut o aripă a popicăriei din parc a fost cedată Clubului de Aeromodele al Fabricii de Ciment din Turda, care avea să aducă multe satisfacţii celor care au practicat sportul machetelor zburătoare dar şi oraşului. Bazele acestui sport au fost puse de Gheorghe Barbu care, deşi născut la Bucureşti, în anul 1953, a ajuns şi s-a stabilit la Turda, timp de cinci decenii fiind instructor la clubul Cimentul Turda. Cel care era numit, în glumă, „Bau-bau” împreună cu elevii săi au adus Turzii mai mult de 650 de medalii, peste 120 dintre ele fiind câştigate la concursuri desfăşurate în străinătate. Individual ori cu echipele sale, Gheorghe Barbu a adus, la Turda, 71 de titluri de campion naţional, 16 titluri de campoin mondial şi 7 titluri de campion european, precum şi 14 titluri de “maestru al sportului”. Ca o recunoaştere internaţională a activităţii şi valorii lui Gheorghe Barbuîncepând cu anul 1983, la Turda s-au organizat şi desfăşurat numeroase Campionate Europene şi Mondiale de aeromodelism.
În secolul trecut parcul turdean a cunoscut şi a avut de suferit de pe urma a două manifestări extreme ale naturii.În anul 1961 asupra oraşului s-a abătut o furtună goaznică, aşa cum nu am mai văzut niciodată. Mulţi dintre arborii seculari, mândria parcului turdean, au fost smulşi din rădăcini, rănile fiind vizibile,apoi, mulţi ani, până când puieţii, plantaţi în locul lor, au crescut făcând uitat dezastrul. Peste parc s-au revărsat şi apele învolburate ale Arieşului, ieşite din matca lor firească, în timpul marilor inundaţii din anul 1975. După retragerea viiturilor parcul a rămas acoperit de un strat de mâl aluvionar gros de jumătate de metru, căruia i s-a adăugat şi cel adăugat în urma curăţitii aleilor de acces şi care a rămas, printre arbori, definitiv. Aceste inundaţii au distrus puntea veche, din lemn, de peste Arieş, în locul ei fiind construită, după mai mulţi ani, o punte din fier, mai rezistentă şi mai durabilă.
In anul 1984, Parcul Municipat din Turda a fost gazdă, Cenaclului „Flacăra” condus de  poetul Adrian Păunescu.
În vara anului 2010 Primăria turda a supus Parcul Municipal unui proces de modernizare dându-i-se o nouă înfăţişare. Vechilor alei li s-au adăugat altele noi şi au fost placate cu dale şi bordurate. Pe margini s-au montat noi băncuţe iar pe mijloc havuzuri şi felinare, acestea din urmă având un design amintind de cele care erau amplasate în centrul Turzii în perioada interbelică."
- Stirea cititorului pe TurdaNews

2011.06.29
 - Aflati de pe net: Povestea Curcubeului


2016.10.21
 - Fosta Casa de cultura, cazino, inainte de razboi, fosta Scoala Primara Nr.3 prin anii 1946-58 in 1954, Fosta "Casa Pionerilor" in jurul anului 1978 cu  sectie de balet (mutata pe Str. Dr. Ioan Ratiu), fosta  Clubul Tineretului dupa 1989 -





foto pe gooogle1
 - imagine din 1906 - comentata de pe Facebook.1,  Facebook 2,   S.P.


- Din 11. 08.2014 - 2 h. retea wi-fi gratuita (sursa. TurdaNews)
- Scurgerea pentru apa pluviuala - de pe Facebook - I'Love Turda, Ionel Ignat - 2015.05.27
- In prag de evacuare - ProTv  - Facebook - 2015.aug.
- A fost in zona parcului - Facebook, comentarii, oct.2015
- "Parcul mare nu-i pe lista" - zamfirpop.wordpres.com

 Imagini de altadata Parcuri  -  Picasa1
Vezi Turda - Parcuri




Arțar, Paltin de munte - (Acer pseudoplatanus)

Turda - Calea Victoriei, Bloc B16 - spatiu verde

Turda - Aleea Durgaului, Nr.7, din hol - expo. documente

Turda - Str. Mihai Viteazu

$
0
0

Mihai Viteazul - n. 1558, Târgul de Floci - d.1601, Turda
domnitor al Țării Românești și, în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

 - Nr.4c - Biserica Adventista de Ziua a Saptea  - Google4
 - Fosta gara "Grupa tehnica"   -  Google4  -  Panoramio  -  I.L.T. - A.M.C.
-   Panorame -  Google4 - Panoramio

2016.09.06 - album pe Google4

2017.02.09
 - Nandina, bambus sfânt (Nandina domestica) - Picasa13  - I.L.T. -  A.M.C.
















2017.02.09
 - Photinia fraseri  -  Picasa13  - I.L.T. - A.M.C










2017.02.09

 - Sânger (Cornus sanguinea) - Google14 - .I.L.T. -  A.M.C.










2017.02.09
 - Voiniceriu - (Euonymus) -  Picasa13  -  I.L.T.  - A.M.C.









2017.02.09
 -  Arbust - de pe Str. Mihai Viteazu  - Google13 - A.M.C.










Sperietoare de ciori - 2016.01.20
De la Turda - Str. Mihai Viteazu

Nr.4D - Regat Construct Instal - pag.Web
Nr.43 - Societatea de Transport Public (STP)
- Comunicat STP - aflat in divergenta cu Primaria - inturda.ro - 2015.05.11
F.N.- Statia de Asfaltare a  Domeniului Public - sursa de poluare 

Info de pe net 
 Importanta domniei lui Mihai Viteazu -  Istoria romanilor
1.a organizat un front anti-otoman
2.a aderat la Liga Sfanta
3.a initiat eliberarea popoarelor din Balcani
4.a recastigat independenta Tarii Romanesti
5.a realizat prima unire politica a celor trei Tari Romane.

- Imagini Google Maps - 2012 - 2014

Foto pe:Google4,  Facebook, I.L.T. -  A.M.C. - F.T.
Vezi Turda - Strazi
Vezi Turda - Oprisani

Arbust - de pe Str. Mihai Viteazu


Turda - Calea Victoriei - Alei in MR.1, Mr.2

$
0
0
2016.11.05 - album pe Google

2016.04.06
 - Artar american ( Acer negundo Flamingo )  -  Picasa13  -  I.L.T. - A.M.C.













B16 - 2017.02.09
-  Arțari, paltin de câmp - (Acer platanoides)  -  Picasa13  -   I.L.T.  - A.M.C.













2017.02.06
  - Arțar, Paltin de munte - (Acer pseudoplatanus) - Picasa13 - I.L.T.  -  A.M.C











2017.02.06
2017.02.06

 - Artar paltin de munte



2016.08.10
 -  Arbore Trompeta - (Catalpa bignonioides)  - Picasa13 - I.L.T. - A.M.C.










2016.10.08 - Alee C.Victoriei - Frasin
 - Ciuperci - Picasa13  - I.L.T . - A.M.C








2016.08.10
 - Frasini (Fraxinus excelsior) - Picasa13 - A.M.C.








  - Hurmuz - (Symphoricarpos) - Picasa13 - A.M.C.








2016.09.13
 - Lemn câinesc (Ligustrum vulgare)  -  Picasa13 -  I.L.T. - A.M.C.








2016.09.13
 - Magnolii  -  Google13 - I.L.T. - A.M.C.













2017.02.06
 - Stejar, Gorun (Quercus....) - Google13 -  I.L.T. - A.M.C.













2017.02.07
 - Tei - (Tilia) - Picasa13  -  I.L.T. - A.M.C.









2016.09.19
-  Trandafiri - (Rosa)  -  Google13 - I.L.T. - A.M.C.
 - Susai (Sonchus arvensis)  -  Picasa13 - I.L.T. -  A.M.C.












2016.10.08
 -  Ulmi - (Ulmus)  -  Picasa13 -  I.L.T  - A.M.C.








2016.10.08
 - cataratoare neidentificata Mr.2 statie STP








2016.10.08
 -  neidentificata  - in statia STP













Imagini Google Maps, din anii: iul.2012, oct.2012, 2014, alee la parcare, bloc gradinita in 2012, 2014

Foto pe: Google3,   Facebook: - 2016I.L.T  -  A.M.C -  2017: I.L.T. - A.M.C.  -  T.C.
Calea Victoriei  -  linkuri
Vezi Turda - Parcuri
Vezi Turda - Oprisani
Vezi Turda - Strazi




    2017.02.06



Turda - Aleea Durgaului, Nr.7, din hol - expo. documente

Turda - Calea Victoriei - Linkuri

$
0
0

Informatii
Imagini din anul 2016, 2017  -  Google122016:  I.L.TA.M.C.T.C. - 2017:  I.L.T. - AMC. - C.T.
Imagini din anul 2015 -  Picasa3  -  I.L.T. - A.M.C.
Imagini din anul 2014  -  Picasa3 -  I.L.T. 
Imagini din anul 2013 -  Picasa3
Imagini din 2012  -  Picasa3
Imagini in anii 2010,2011 -  Picasa3
Imagini din vara anului 2011  -  Youtube
Imagini din autobuz - 2015  -  Picasa4  -  I.L.T. -  A. M.C
Imagini din autobuz - 2011  -  Youtube
Imagini din anul 2009 -  Picasa3
Imagini din anul 2009  -  Youtube
Imagini de la geamul meu  -  I.L.T. -  A.M.C .

Nr.1  -  Detaşamentul de pompieri Turda
Nr.3    - Spatiu verde -  Picasa12 -  I.L.T. - A.M.C.
Nr.3A - Biserica Greco-Catolica - "Sf. Petru si Pavel"  -  E.Google3
Nr.5 - Bloc B15  -  Picasa3  -  Linkuri
Nr.5 - Bloc B16 -  Picasa12  -  I.L.T.  - A.M.C.
Nr.5 - Bloc B17, B18 - spatiu verde   -  Picasa12 - I.L.T. - A.M.C.
Nr.5E - Gradinita "Sf. Maria"  -  Google3  -  I.L.T. - A.M.C. - T.C.
Nr.31 - Biserica Ortodoxa - "Invierea Domnului" - EGoogle3 - IGoogle3
Fosta benzinarie  -  Youtube
Intre blocuri, zona "Materna"  -  Picasa3  - I.L.T. - A.M.C.
Intre blocuri, zona fostei C T din Mr.2  -  Picasa3  - Picasa4s -  I.L.T.1  - A.M.C.1 -  I.L.T.2 - A.M.C.2
Nr.11 si 13 - intre blocuri  -  Picasa12 I.L.T.  - A.M.C.
Nr.98, Bloc A1 - spatiu verde - Picasa12 - I.L.T. -  A.M.C.
Alei in Mr.1  - Picasa3 -   2016I.L.T  -  A.M.C -  2017: I.L.T. - A.M.C.  -  T.C.
Alee in Mr.3  -  Google3 - I.L.T, - A.M.C.
Monumentul Eroilor  -  Picasa3
Muzicant  -  Youtube1 Youtube2, Playlist - A.M.C. - Cantaret stradal
Parcare in Mr.1  -  Picasa3 - I.L.T. A.M.C.
Parc -  MR.I   -  -  Google12 -  2009-2015I.L.T.- A.M.C. - 2016 I.L.T. - A.M.C.
Parc -  MR.III - Picasa3
Parc -  Mr.III - Grup statuar "Horea, Closca si Crisan"  -  Picasa3
Parcul Bisericii Ortodoxe  -  Picasa3
Parcul Bisericii in primavara anului 2012  -  Youtube
Panou informativ al Primariei Municipiului  -  Picasa3
Spatii verzi - Mr.2Google14 - I.L.T. -  A.M.C.
Spatii verzi - Mr.3 - Google12 - I.L.T. - A.M.C.
Video pe blog
Pana de curent - video pe blog
Daca noi asa, urmasii nostruii, cum?
Calea Victoriei văzută "cu alți ochi" -  Picasa12 -  I.L.T. -  A.M.C.


De pe Net:
- Imagini panorama 360 - Google1, Google2, Google3, Google4
Vezi Calea Victoriei  -  linkuri
Vezi Turda - Oprisani
Vezi Turda - Strazi




Turda - Piata Basarabiei, nr.12 - Biserica Reformata - informatii din diverse surse

$
0
0

- Biserica Reformata - album


 Inscriptie afisata de Primaria Turda in anul 2011: "Biserica Reformata din Turda Noua din P-ta Basarabiei, nr.12 construita in stil gotic timpuriu in sec.XII, in 1504 este modificata in gotic tarziu (vezi altarul si sacristia). mai tarziu apar modificarile in stil baroc si empiure. Zidurile de aparare din jurul bisericii sunt mai timpurii decat cele ale "castelului" din jurul Bisericii Reformate Turda Veche."


SCURT ISTORIC:  sursa info Enciclopedia Romaniei
Turda, Str. Velicicov, nr.12, Jud Cluj
Mon. istoric Nr.700
In anul 1179 a existat la Turda-Noua o biserica. Tatarii in 1241 distrug atat orasul cat si biserica.

Un conscrierea dijmei papale din 1332-37 Turda-Noua figureaza ca parohie cu BISERICA. Dupa traditie biserica existenta a fost constuita de regee ROBERT CAROL /-1311-1340.-/ in cinsatirea sfantului LADISLAU, in stilul gotic ascutit.
Cu ocazia restaurarii din 1504, stilul gotic ascutit a fost modificat la boltirea sanctuarului si a sacristiei in stilul gotic tarziu, - care se pasteaza si astazi.
In secolul al XVIII – lea nava principal a bisericii a fost restaurata in stilul baroc-empir cu stucouri.
In secolul al XV-lea s-a construit in jurul bisericii ziduri de aparare cu 6 bastioane semicirculare si unul patrat. Din bastioanele semicirculare a mai ramas doar unul. Bastionul patrat , - care serveste de intrare – s-a pastrat pana azi.
Exteriorul bisericii a fost renovat ultima oara in anii 1969-1972.-
(Informatii de pe afisul existent in interiorul bisericii)



- Parohia Reformata Turda-Noua
"Este cel mai vechi templu din Turda. Dupa istoricul Csipkes Elek acesta ar fi fost  construita in anul 1179, distrusa in timpul navalililor din 1241.
Pe locul acestei biserici din piatra s-a construit o parte din actuala biserica. Constructia fiind realizata in timpul regelui Ungariei Robert carol. Constructia a fost realizata pentru protectorul Turzii, Sf. Ladislau.....
Dupa navalirile din 1241-1242, biserica a fost in scurt timp refacuta...aici a functionat de timpuriu protopopiat , arhidiaconat.
Aceasta constructie a jucat rol de biserica-cetate, existand o puternica fortificatie cu un sant cu apa in care a fost introdusa apa din Valea Sarata ca protectie a edificiului. Exista un pod mobil peste care se patrundea in biserica, se ridica la intrarea in biserica.
Zidurile acestei biserici-cetate au fost construite din piatra (ziduri duble, intre ziduri era pamant, inaltimea acestora fiind de 5-6 m).
Constructia noii biserici s-a facut intre anii 1329-1333. Asa se explica faptul ca, incepand cu anii 1332-1333 se vorbeste despre parohia Turda-Noua.
In anul 1504 biserica a intrat intr-o mare renovare....s-a reconstruit in stil gotic tarziu. Sacristia din partea de noerd a bisericii este cea originala.
In 1560 si 1602, biserica a intrat in proprietatea unitarienilor, iar intre 1602-1604, in cea a iezuitilor. Din 1604, din nou a fost data reformatilor din Turda-Noua.
Din anii 1700 domina barocul.
La 1757 nava principala era captusita cu scandura vopsita in albastru, iar in 1801 a fost modificata.
Biserica a suferit mari distrugeriin timpul tuturor navalililor si razboaielor. Asa ca, de fiecare data , a fost nevoie a se reconstrui, prilej cu care s-au adus si unele modificari, reamenajari.
Biserica de astazi este in stil gotic si doar in parte baroc.. Clopotnita dateaza din anul 1780, portalul din sud din 1786, padimentul este din piatra, facut in anul 1786, iar anvonul este din marmora dinCluj. ....Orga este din 1822 si are 810 fluiere. Poarta veche de la intrarea in biserica este stilul baroc si a fost renovata in anul 1979.
In legatura cu casa parohiala are o mare vechime, aici a existat candva o mica manastire cu calugari. Trei dintre camere sunt foarte vechi, iar zidurile din casa parohiala sunt de 90 de cm..
Interesant in casa parohiala este colectia de vase de lut, alte obiecte din lut ars, pictate  cu o vechime de peste un secol......In apropierea bisericii a functionat si o scoala confesionala, iar pe locul unde este colegiul tehnic a existat o cladire, scoala reformata ce nu apartinea bisericii  ci fam. Marghitai...."
Info: Pr. dr. Eugen Gergely - in cartea  "Turda  Istorie si Contemporaneitate" - pag. 290 si pag. 291

"In vara anului 1601, dupa uciderea lui Mihai Viteazul, in ciognirile ce au avut loc intre nobilii ce il sprijineau pe Sigismund Bathori si trupele de mercenari de sub comanda generalului Basta , Turda Noua a fost distrusa in intregime. Privilegiul dat de Gabriel Bethlen la Alba Iulia in 25 august 1919 cu prilejul asezarii pedestrasilor sai in Turda Noua, aminteste cum au fost ucisi si devastati in vara anului 1601 locuitorii din Turda Noua, adapostiti de intaritura bisericii de acolo...."
Info: Dan Deac - Inscriptii in sare (2008), pag 40

- info - Turda 20 de secole de istorie, pag.18 - producator Primaria Turda 1999

 - Biserica Reformata din Turda Noua - sursa; Violeta Nicula - Date istorice si..., pag. 33


 - Biserica din Turda-Noua, a cultului reformat - "ridicata probabil pe locul bisericii parohiale originare a cartierului, care e amintita inca in secolul XIV. Ea nu cuprinde insa nici un element de constructie din aceasta presupusa veche biserica..." intreaga fortificatie  dateaza din perioada constructiei bisericii,  careia i s-au adus renovari ulterioare.  - sursa Camil Muresan - Monumente istorice, pag. 29, 30


De pe net:


 - Clopot. Imagine din curtea bisericii, sursa Facebook, R.C.












-   "Stiati ca"? - inturda.ro


-  Century Ghotic Protestant church fortress - din album - erdely-szeph.hu
-  Century Ghotic, tombstones in the yard - din album - erdely-szeph.hu
-  Century Ghotic, bell in the courtyard - din album - erdely-szeph.hu


 - Imagine din 1889 - publicata pe Facebook de Daniel Dorbe in 2013.12.08 - Info imaginivechi


2014
 - Vedere panorama - Facebook, clujcj.ro -  2014








 - Imagini Google Maps - din anii: 20122014

Foto pe Panoramiobiserici.org,  Facebook:  I.L.T.  -  A.M.C.
Piata Basarabiei - linkuri
Vezi Turda - Biserici si cimitire
Vezi Turda- Piete




Turda - Str. Mihai Eminescu

$
0
0

Turda - P-ta. Basarabiei, nr.12 - Biserica Reformata

Turda - Str. Campiei, nr.69 - Biserica Greco-Catolica "Adormirea Maicii Domnului"


Turda - Str. Câmpiei

$
0
0

-  Imagini din autobuz  -  Google2
-  Nr.51 - Scoala de Arte si Meserii  -  Google2
-  Nr.51A - Adapost de zi si de noapte  -  Google2
-  Nr.57 - Biserica Reformata Calvina  -  Picasa2  -  Panoramio  - monument istoric
-  Nr.69 - Biserica Greco-Catolica "Adormirea Maicii Domnului"  -  Picasa2  -  Panoramio
-  Nr.131 - Solaris Shopping Park  - Picasa2  - Panoramio

2017.02.16 - album pe Google2


- Statii STP - orarul autobuselor: foto:123, 4




- Indicatoare de localitate - foto din 2013 pe:  Google2: 1,

 


2017.02.16
 - Nr.78   -  Scoala  profesionala si Gradinita "Casuta Piticilor -
        foto: pe Google2 .Panoramio








2009.05.05
 - Nr.127 -  Circumscriptia Sanitar Veterinara II
 - foto pe:  Panoramio,   Google2










- Nr.137 - Fabrica de componente auto MMM Autoparts din Turda - info: zf.ro
- Agroser - foste Sere Campiaser

- In hotarul Poiana, in timpuri vechi , se afla o localitate numita Lisca .
Pe vremea invaziilor tatare aceasta a fost distrusa, iar familiile care au ramas s-au asezat langa raul Aries, punand bazele cartierului Poiana de astazi. Dealungul secolelor a purtat diverse denumiri: Polyan, Poyana si Aranyos-Polyan, fiind integrata in Scaunul Aries pana in anul 1876. Din 1968 a fost integrata teritorial si administrativ orasului Turda.
(Info. Pr.Dr.Florin Gheorghiu  “Parohii greco-catolice turdene, Istorie si actualitate 1700-2011",  pag. 81)


2016.11.27
 - Cruci si crucifixe  -  Google1 - A.M.C.








2016.11.27
 - Fatade de case  -  Google1 - I.L.T. - A.M.C.

" Cocosul - simbolizeaza curajul si vigilenta, dar si aroganta si ingamfarea, in Grecia antica se spunea despre el ca saluta soarele prin cantarul de dimineata si era sacru pentru Apollo si pentru multi alti zei .
In cele mai multe traditii cantarul cocosului simboliza victoria luminii asupra intunericului si de aici victoria binelui asupra raului.

Era privit ca un simbol al focului prin virtutea crestei sale rosii. Iar culturile celtice si scandinave credeau ca este o pasare din lumea cealalta.
Este un simbol universal de fertilitate siin multe culturi era o pasare de sacrificiu mai ales in perioada recoltelor.
In cultura budista, cocosul rosu simbolizeaza voluptatea in circuitul cotidian al existentei,in timp ce in sintoismul budist cocosul sta pe toba chemand credinciosul la rugaciune.
Fiind o creatura agresiva, cocosul simbolizeaza batalia si curajul in Orientul indepartat.
Datorita obiceiului sau de a merge fudul este privit ca un simbol al ingamfarii la barbati.
In crestinism, datorita faptului ca cocosul a cantat de trei ori dupa ce Petru s-a lepadat de Christos, a devenit un simbol al lui acestuia, dar mai tarziu a devenit simbolul pocaintei unui sfant si vigilenta papala, dar si un simbol al invierii. In combinatie cu starea de vioiciune si alerta este un motiv popular ca morisca de vant,in special pe turnurile bisericilor.
Cocosul este unul din cele 12 semne zodiacale ale Zodiacului chinez unde reprezinta o multime de calitati, incluzand onestitatea, curajul moral si fizic, dar si aroganta si autoritatea. Pentru chinezi este o pasare importanta, simbolizand masculinitatea (yang) siun numar de alte atribute, cum ar fi: razboiul, norocul, fidelitatea, asfintitul, protectia si abilitati literareIn Occident, cocosul negru este un agent al Satanei. Cocosul este emblema nationala a Frantei." - extras din cartim.ro

2016.11.27
 - Troite  - Google1 - I.L.TA.M.C.













De pe Net:


20.iul. 2015 - sursa Zoltan Szucs
 -  Imagine aeriana, Cartier Poiana - sursa Facebook, Zoltan Szucs
foto pe Google1








- Cartier Poiana - din anul 1968 - info. Wikipedia
Imagine panorama 360 -  Google Maps - 2012 - 2014

Foto pe:Google2,  mapionet, Facebook:I.L.T. - A.M.C.

Vezi Turda - Strazi


Turda - Lacul Privighetorii

$
0
0


Se afla in apropierea Bazei de Tratament "Ariesul",  la baza taluzului ce margineste depresiunea. cu acces pe trepte amenajate

2013.11.04 - album pe Google9


- Adancimea lacului - 7,5 m - info:-  Aerul si apa Componente ale mediului, in anul 2010 - pag.8


- Lacul Privighetorii -  botezat așa de către Ion Al.Maxim în 1937. In vecinatatea lui a existat un hotel prabusit in jurul anului 1950.  Adancimea maxima, gasita in cursul lucrarilor de batimetrie din vara anului 1978 este de 7,50m, fata de cei 14m  gasiti de I.Maxim in anul 1936. - info Wikipedia




 -  Lacul Privighetorii - 0.4.ha, 14 m. adancime. - info. Dana Deac - Inscriptii in sare - pag.104:


   - Adancime 6,50 m in anul 2010 fata de 14.0 m masurati de I. Maxim in anul 1936 - info. O. Mera, T. Stefanie, V. Visinescu  - "Cetatea din Muntele de Sare" (2010) - pag. 61


- "...Adancimea max. in 1978 - 7,5 m, In 1936 - 14,0 m,  masuratori I.Maxim, Bazinul lacustru are infatisarea unui con, cu varful in jos. Reducerea adancimii, se datoreste, se pare, faptului ca in lac au fost aruncate, in decursul timpului, mari cantitati de pamant, provenite de la fundatiile constructiilor din jur. Alimentarea cu apa dulce a lacului are loc din precipitatii si din izvoarele ce se observa pe malul estic, izvoare marcate de o vegetatie specifica. fundul lacului o pelicula foarte subtire de namol, de maximum 0,10m grosime, dispusa pe un substrat argilos-nisipos, uneori cu pietris, ce reprezinta probabil materialul aruncat in lac..." - Turism Turdainfo.ro

- „Lacul Privighetorii” – 0,04 ha, 14 m adancime. - turismland.ro

De pe net:
-  Aerul si apa Componente ale mediului
-  Comunitati de diatomee din unele lacuri statatoare .. - Rezumatul tezei de doctorat - Nagy Levente
-  I.Al.Maxim Lacurile sarate de la Turda 1937 - info: - pag. pe picasa
-  Turism Turdainfo.ro
-  Baile Sarate Turda - Wikipedia
 - Imagine din febr.2017 - sursa Iuliu Munteanu, Facebook









Foto pe: Google9,  Panoramio
Aleea Lacurilor - linkuri
Vezi: Turda - Strazi
Vezi: Ape si Poduri
Vezi: Baile Sarate
Vezi: Bai si Mine


Turda - Aleea Durgaului

$
0
0
Aleea  are acces  de pe  Drumul Ploscosului sau (portiune neamenajata) de pe Str. Agriculturii
Include drumul amenajat ce leaga Intrarea Salinei de la Nr.7 cu Strandul amenajat pe Lacurile 4 si 5. Aleea se continua neasfaltata in zona lacurilor neamenajate

Nr.7 -  Salina

Strandul - Lacul Ocnei si Lacul Rotund

-  Comert Stradal -  Picasa8 -  I.L.T.  -  A.M.C.








De pe net:

 -  vedere panorama de pe net 

 - Durgau - iarna - Facebook. A.H., ian.2016

Imagini panorama 360 - Google Maps - 2012,  2014

Foto pe Panoramio, Facebook: I.L.T. -  A.M.C.
Durgau-Valea Sarata - linkuri
Vezi: Turda - Bai si Mine
Vezi: Turda - Strazi

Turda - Salina - informatii din diverse surse

$
0
0



  - Inscriptie - monument istoric - "Salina Turda din Str. Salinei nr.54 dateaza din antichitate, dar prima atestare documentara a exploatarii de sare se face in 1271. A fost in functiune pana in 1932. Este obiectiv turistic si balneo-terapeutic din 1992"

 Salina:  -  Pagina Web      si    -   Pagina oficiala pe Facebook - salinadinturda.ro

Salina Turda - linkuri


Autor.Ing. Ovidiu Mera - Muzeul Labirint 1998 - pagini din brosura :





 -  Inceputul exploatarii sarii se presupune a fi din perioada preromana si romana - info. Eugen Gergely - Istorie si contemporaneitate, pag. 54


 - Inceputul mineritului in epoca preromana si romana - Aerul si apa componente ale mediului, pag: 6  si  7

    - Exploatarea preromana -  In anul 1075 apare in documente referirea la cetatea Turda. Documentul, atesta infintarea unei vami a sarii in apropierea unei localitati bine dezvoltate cu rang de cetate..."Cetatea Turda" - Ovidiu Mera - Cetatea in muntele de sare - pag: 7 ,  8 , 14

  - Dispunerea sarii foarte aproape de suprafata a motivat obiectul unor exploatari
inca din perioada preromana. -  Ovidiu Mera - Cetatea in muntele de sare- pag.20 

 - Exploatarile romane aveau forma rectangulara asimilabila geometriei carierelor in trepte actuale. Evacuarea se facea pe un plan inclinat dispus la unul din capetele carierei. Exploatarea se derula pana cariera atingea 10, 12 m adancime dupa care era parasita.
 Dupa anul 200 D.C. Romanii au facut incercari de exploatare a sarii in subterane in camere cu adancimea intre 17 si 34 de m. iar latinea de 6-7 m. Camerele erau amplasate cate doua separate intre ele cu nuiele. Una din camere putea fi folosita ca loc de refugiu pentru muncitori in cazul unor surpari de teren. O astfel de camera a fost interceptata in anul 1857 prin galeria de trasaj a minei Gizela. -  Ovidiu Mera - Cetatea in muntele de sare pag. 21

 "Mina Ghizela este cea în care se arată primele urme de exploatare a sării la Salina Turda care datează de pe vremea romanilor". - sursa: bunadimineata.ro - 2015.08.10

Mina Terezia - Panou  informativ 

"Mina Maria Terezia - 1690
Este o mina clopot si cea mai veche mina vizibila;
Lucrarile au inceput in 1690 si s-au finalizat in 1880;
adancimea de la suprafata este de 120 m iar de la balcon 90 m;
diametrul de baza este de 70 m;
aici se gaseste o insula de 5 m inaltime si un lac subteran cu adancime de 8 m, format din infiltratii de apa sau precipitatii; apa atinge suprasaturatia, favorizand cresterea cristalelor de sare.
Pe peretele nordic se poate admira cascada de sare formata din depunerea sarii
din solutia salina saturata infiltrata din galeriile romane.
In cupola se poate observa cele doua suitoare, unul pentru acces, celalalt pentru transportul sarii la suprafata."
- Intre 1690 - 1880 este exploatata Mina Tereza (Sf. Terezia) Denumirea minei este dată în cinstea Împărătesei Maria Tereza (1740-1790), Este mină-clopot cu adîncimea de la balcoane pînă la lac de 70m, diametrul vetrei de 70m. De la nivelul balconului pînă la suprafaţă 32m. Pe vatră se găseşte un lac subteran de 8m adîncime şi o insulă de 5m înălţime. Pe partea nordicã a peretelui se găseşte “Cascada de sare”, formată prin depunerea sării din soluţia salină saturată scursă din galeria-axă a Minei Ghizela I, unde a pătruns apa prin infiltraţii datorită intersectării accidentale a unei mine romane la care pe urmă i s-a sau prăbuşit tavanul, formînd la suprafaţă o dolină; se vede anul începeri lucrărilor la mina Ghizela, pictat pe lemn deasupra cascadei de sare în 1857. Stalactitele de pe balcon s-au format datorită curenţilor de aer încărcat cu vapori de apă ce cobora vara prin suitor, care se condensează pe pereţii reci, dizolvînd sarea pînă la saturaţie; pe măsură ce soluţia se răceşte, apa (dizolvantul) îşi micşorează capacitatea de dizolvare, sarea excedentară depunîndu-se. În cupolă se observă cele două suitoare, unul pentru acces, altul pentru transport, din care cel de acces este liber şi a fost accesibil (pe aici se ajungea la “Scara Bogaţilor”). • Este cea mai veche mină de tip clopot din ţară, vizitabilă turistic!.

   - Mina Tereza inainte si dupa modernizare, cascada de sare - sursa Facebook:  unu, doi,  R.C.

- Mina Terezia - Facebook R.C. - album:  partea Ipartea IIpartea III 

 - Mina Tereza - imagine de pe Facebook, autor. Iosif Miclaus - sept.2015


Mina Iosif - Panou informativ
"*Camera de exploatare de tip conic, deschisa in anul 1740.
  *Dimensiuni:
     - 87 m adancime
     - 78 m diametru la baza
     - 112 m de la suprafata
   * Datorita geometriei camerei, sunetele emise sunt reverberate,
motiv pentru care sala a primit denumirea turistica de "Sala Ecourilor"
- Intre 1740-1900 se exploateaza Mina IOSIF (sala ecourilor). Denumirea este dată în cinstea inpăratului Iosif al II-lea al  Imperiului Roman, care în anul 1773 a vizitat Transilvania. Este o mină - clopot; adîncime sub balcoane 90 m;  diametru vatră 70 m; neamenajată; nu se vizitează turistic. efect acustic deosebit (12 ecouri); efect vizual (“arde sarea”): lumina naturală are acces prin cele două suitoare deschise la suprafaţă (30 m); orice obiect aruncat de la balcon în dreptul suitorului este iluminat feeric.
- Imagii din Mina Iosif - album de pe Facebook, R.C.2016


Galeria de treansport Franz Josef - Panou informativ:
" Construita intre anii 1853-1871 este o galerie orizontala realizata pentru a usura si ieftini transportul sarii la suprafata.
Galeria are o lungime totala de 917 m din care 526 sunt sapati sub steril. Pe peretele din stanga este marcata lungimea galeriei in stanjeni (1 stanjen = 1,89 m)
De-a lungul timpului, din cauza curentilor de aer, peretii au fost slefuiti, colturile au fost rotunjite, iar in partea superioara s-au format alveole.
Depunerile de sare de la baza peretilor s-au format datorita condensului de pe pereti."
- Intre 1853 - 1890  s-a sapat  galeria de transport Franz Josef (spre a uşura transportul sării la suprafaţă),  lunga  de 917 m din care 850 m vizitabili.
Galeria are două zone:
a) Zona sterilă (săpată în argile şi nisipuri între 1853-1854), lungimea este marcată în stînjeni (1,89       m) • Instalaţia electrică a fost făcută în 1910;
b) Zona sării (propriu-zisă), caracteristici: • totul este săpat în sare, exclusiv manual; (daltă şi                ciocan); • pereţii sunt afumaţi datorită iluminări cu opaiţe care funcţionau cu seu de oaie, agăţate      de belciuge fixate în cepuri de lemn bătute în tavan;

A fost folosita ca  adăpost antiaerian în cel de al doilea război mondial;

 - In 1940 in tuneul salinei s-au refugiat timp de o luna cca.5000 de civili - info.Eugen Gergely: in  "Judetul Cluj-Turda intre anii 1940-1944", pag.232,  si "Istorie si Contemporaneitate..pag.180


- Intre 1948 - 1992 prima portiune a galeriei  Franz Josef a fost folosita ca depozit de branza. In această perioadă a fost demontat terasamentul de cale ferată şi s-a turnat pardoseala, au fost făcute instalaţiile de apă şi canalizare; aici se depozita brînza (pînã la 200 tone) în butoaie aşezate pe ambele părţi ale galeriei; (info: Speo Ursii..)

- Galeria Franz Josef de la Salina Turda (pe tronsonul de 526 m lungime, până la intrarea în masivul de sare). - Foto si info: Facebook, R.C., 2016
- Galeria Franz Josef de la Salina Turda în punctul la care a intrat în masivul sare (după 526 m săpaţi în roci sedimentare). - Foto si info.Facebook, R.C., 2016
- Galeria Franz Josef pe tronsonul sapat in sare - foto Facebook, R.C. 2016
- Galeria Franz Josef pe vremea cand avea sine de cale ferata - sursa Facebook, R.C.
- Inscriptie veche - sursa Facebook. R.C.

 - Inte 1855-1856 se sapa Sala Apelului, ,Sala Altarului şi Scara Bogaţiilor, Aici se făcea apelul muncitorilor înainte şi după terminarea schimbului. În nişele laterale care au rafturi se păstrau felinarele, opaiţele, feştilele şi lumînările (distribuite de copii). Scările de lemn de brad construite în stilul barocului-transilvan legau mina de suprafaţă prin intermediul unui suitor al Minei Tereza. Pe ele aveau acces nobili, propietari salinei şi preoţii care oficiau slujbe la altarul din salină. Altarul a fost sculptat în sare pentru servicii religioase şi rugăciuni dinaintea schimbului. Odată pe săptămînă era oficiatã o slujbă religioasă de către un preot, la slujbă luînd parte şi nobilimea din împrejurimi, mai există bănci sculptate în sare lîngă peretele sudic.- sursa.brosura.pag.5

- Sala de Apel - informatii si album cu imagini de pe Facebook, R.C.

  - Sala Altarului - sursa Dana Deac - Inscriptii in sare, pag.79


 - Sala altarului - aug.2015 - sursa Google Maps

-  Capela cu altar - album cu fotografii - FacebookR.C., mai 2016

- “Scara Bogaţilor” - album cu fotografii - Facbook, R.C., mai.2016


Sala Ecourilor - Vocea Transilvaniei

Mina Rudolf - Panou informativ
"Este o camera de exploatare trapezoidala cu lungimea vetrei de 80 m, latime de 50 m iar adancimea de 40 m.
In partea superioara se gasesc doua balcoane din lemn,
fixate pe grinzi montate in pilugi sapate in sare, care permit accesul la compartimentul estic de circulatie si verificarea tavanului.
Pe peretele nordic exista stalactite de sare formate din condens. 3cm/an;
dupa 3 m lungime se desprind datorita greutatii proprii.
Pe perete se vad urmele lasate de unealta taietoare; ciocanul.
Datorita acusticii deosebite, aici se organizeaza auditii muzicale sau concerte."
- Intre 1858 - 1932 - Este exploatata Mina Rudolf  (Sf. Nicolae) Denumirea Minei Rudolf este dată împreună cu denumirea Minei Ghizela de la fostul Împărat Rudolf  iar Ghizela  fiind Împărătesa. Mina Rudolf este o camerã trapezoidală   începutã în 1858.  Are o înălţime de 45 m, lungimea vetrei  este de 80 m, iar lăţimea este de 50 m. Balcoanele de lemn sînt fixate pe grinzi montate în pilugi săpate în sare şi împănate (1868). Accesul se face vertical, pe două scări, susţinute în grinzi montate în pilugi, amplasate în două nişe săpate în sare; fiecare scară are 230 de trepte. Pe peretele casei scări se află marcaţi ani de săpare 1868-1932. Puţul de extracţie este compartimentat şi închis cu scînduri de brad. Unul din cele două compartimente coboră pînă la nivelul vetrei minei “Tereza” (1910) unde este lacul subteran, Pe peretele nordic se găseşte o perdea de stalactite datorată apei provenite din infiltraţii din Mina Romană (dizolvare, răcire, depunere). Pe vatră se găsesc cristale mari, cubice, de sare recristalizate din soluţia salină suprasaturată în jurul unor germeni de cristalizare. Pe pereţi se văd urmele de tăiere manuală a sării (ciocan, daltă, tîrnăcop, topor, şpiţ); mai întîi se tăiau blocuri de dimensiuni mai mari, apoi erau despicate cu pene de oţel; fiecare ocnaş primea în lucru o porţiune (se văd diferenţele pe perete). În pereţi se văd două nişe (latrine).
De pe net:
- Mina Rudolf - Facebook R.C. - albume cu imagini vechi:  partea Ipartea IIpartea III


Sala Putului de Extractie - panou  informativ  - 
"Putul de extractie al Minei "Rudolf" a fost inceput in anul 1864, are o adancime de cca 100 m, si este impartita in doua compartimente  de 2/2,5 m, este acoperit de doua capace langa care se afla rampa de descarcare; in partea superioara se afla doua modele (scripeti) din fier cu diametrul de 3 m, autentice, aflate in stare foarte buna de conservare (seul de oaie era folosit pt. a proteja impotriva corodarii):
Sarea, bulgari de cca 50 kg) era ridicata din mina in saci din piele de bivol; dupa ce sacul (incarcat cu cca. 500 kg de sare) era ridicat, capacele putului erau inchise, sarea era descarcata pe rampa, erau adusi vagonetii pe sine (trasi de cai), urma incarcarea acestora si transportul pe galerie."
- Intre 1864-1865 este sapata camera putului de extractie. Are o adîncime de 85 m

- In 1865 - este sapata Camera octogonală a Maşini de extracţie (sala cailor) • maşina de extracţie are patru braţe, la fiecare braţ au fost înhămaţI cîte unul sau doi cai în jurul maşinii de extracţie caii au lăsat urme cu copitele. Manejul caii folosiţi aici erau cai reformaţi din cavalerie; aveau traşi pe cap saci, în cele din urmă orbeau şi datoritã mişcării circulare continue cai mureau destul de repede; maşina actuală este construită în anul 1881 din lemn de brad. Pentru construcţie s-a folosit exclusiv lemnul de brad, fiind rezistent la mediul salin.
   - Singurul crivac functional din Europa - sursa Dana Deac - Inscriptii in sare, pag. 47, 48
 - "Vartejul cu cai" - sursa: cimec.ro ,m pag. 188, fig.44

- Moara de sare- sursa Dana Arts - Facebook, I.L.T. 2016 - vezi comentarii

- "Crivacul de la Salina Turda, unica instalaţie minieră de acest gen păstrată în Europa. Fotografiat din diverse poziţii, în diferiţi ani, de diferite persoane. - album foto de pe Facebook,R.C. mai.2016


 - S-a realizat galeria de acces din Valea Sarata asigurand astfel un grad de securitate sporit persoanelor din subteran  info.O.Mera - Cetatea in muntlele de sare , pag. 37
- 1887 - 1889 - Planul inclinat , a doua cale de acces in mina. Are o lungime de 45 m si o inclinatie de 20 grade.  A fost folosit pentru scoaterea sarii rezultata in urma amenajarilor interioare.
 - Planul   inclinat, citat comentariu Oviciu Mera "Amplasamentul galeriei plan inclinat a fost astfel ales incat sa permita observarea directa a contactului intre sare si formatiunile terigene din acoperisul zacamantului, in scopul elaborarii Studiului tehnico-economic privind metoda de exploatare a zacamantului Turda Valea Sarata, dar si pentru a fi utilizata ca si cale de acces in salina, in scopul utilizarii acesteia ca baza de tratament balnear. Problema deschiderii unui centru de terapie la Turda, in salina, s-a pus de catre fostul OJT Cluj, in contextul inundarii si a scoaterii din uz a bazei subterane de tratament din salina Ocna Mures." - sursa Facebook, R.C. - 2015

- 1913- 1932 - Mina Ghizela Are o sală octogonală (a cailor), camera puţului de extracţie, reamenajează ca şi staţionar sanatorial. Mina Ghizela II începută în 1913 sub galeria-axă Ghizela I şi Mina Romană. În prezent Mina Ghizela II este declarată zonă protejată din cauza concreţionărilor foarte frumoase cu formaţiuni (speoloteme) diverse de sare, foarte rare.
 info de pe net.
-  "Mina Ghizela este cea în care se arată primele urme de exploatare a sării la Salina Turda care datează de pe vremea romanilor. Turiștii vor putea vedea făgașe tăiate în sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare, organizarea abatajului pentru o amplasare optimă a tăietorilor de sare în mină. Stalactite înclinate şi depuneri de cristale cubice de sare completează formațiunile de sare secundară existente în această parte a salinei, o spun angajatii salinei ”, - bunadimineata.ro - 2015.08.10

- Mina Gizela noua atractie a Salinei Turda - Ziarul 21 - 2015.07.30, inturda.ro, 2016
- Forme de cristalizare a sarii - album sursa Facebook, R.C.
- Mina Ghizela de la Salina Turda, înainte de modernizare. - album cu fotografii  de pe Facebook, R.C., mai 2016
- Mina Gizela - Video - sursa  FacebookR.C.

Mina Ghizela de la Salina Turda, înainte de modernizare. - Vagoneti  - sursa Facebook. G.T.

- Album foto, Mina Gizela - sursa inTurda.ro,, Facebook, Eugen Tuse - 2016

- Expozitie filatelica si cartofila, prima in lume realizata intr-o mina - Facebook, Dana Arts, 2016

- In anul 1785 este infintata o scoala la Salina, Copiii puteau fi angajati la munca in salina


Mina Anton
- Galerii - album de pe Facebook, R.C., 2016.



      -  In 1924 s-a introdus iluminatul electric pentru a asigura iluminarea galeriilor si a zonelor de la rampa putului Rudolf  la nivelul vetrei si la nivelul galeriei de transport din care s-a pastrat doar 520 de m in galeria de transport portiune  situata la intrarea in mina, dinspre Turda Noua, ,  folosita ulterior ca depozit de branza a ICIL Cluj, - In 1978-1979, o echipa de electricieni de la fabrica de Ciment Turda a extins reteaua electrica in galeria de transport montand corpuri de iluminat pana in mina Rudolf . Mina s-a iluminat si ea cu corpuri de iluminat stradal Dupa anul 2002 s-a schimbat sistemul de iluminat cu becuri cu iluminat fluorescent. - info.O.Mera - Cetatea in muntlele de sare   - pag.40, 41, 42

- In anul 1932, din cauza dotării tehnice primitive, a randamentului scăzut şi a concurenţei altor saline ardelene, exploatarea sării din Salina Turda a fost sistată definitiv


    - In anul 1991 se infinteaza Societatea Comerciala “Salina Turda” actionari ai societatii fiind: S.C. Turism Ariesul S.APrimaria Municipiului Turda, S.C. Transgex S.A Cluj (societate specializata in lucrari miniere), Banca Dacia Felix S.A. Cluj-Napoca si  S.C. Sticla Turda S.A. - info.O.Mera - Cetatea in muntlele de sare, pag.38, si  pag. 39

 - In 1978-1979, o echipa de electricieni de la fabrica de Ciment Turda a extins reteaua electrica in galeria de transport montand corpuri de iluminat pana in mina Rudolf . Mina s-a iluminat si ea cu corpuri de iluminat stradal - Sursa O. Mera, T. Stefanie, V. Visinescu - Cetatea din Muntele de Sare, pag.40
Salina Turda este declarata "mina muzeu"
- In 1993 incep lucrarile de amenajare a salii de tratament din mina Ghizela
eliminarnd blocul de sare ce separa sala crivacului de sala putului de extractie (pag.41).
- In anul 2008 încep lucrările de modernizare ale salinei cu fonduri europene.
- Din anul 2010, este redată circuitului turistic.
- Actionari ai Salinei in 2004:
SC Turism “ Ariesul “ SA - 51, 151%, Primaria Municipiului Turda - 32,992%,  SC Sticla SA Turda – 10,23%, SC Transgex SA Oradea – 4,604%, d-l Mera Ovidiu – 1,023%  Info de pe net

 -  Muncitorii  de rand ai salinei erau majoritari  romani si colonisti straini. Dana Deac - Inscriptii in sare (2008), pag.84, pag.85

 -   Cei mai multi dintre lucratori  erau iobagi fugiti de pe mosiile nobiliare, dar pentru ca prin munca lor aduceau venituri bune visteriei voievodale, ei sunt protejati de voievod acesta refuzand solicitarile nobililor de a le  fi  returnati....Existau trei drumuri pe care era transportata sarea de la Turda: cel obstesc Turda-Cluj, Drumul Mare pe care se transportau bolovanii de sre spre Apus si doua drumuri colinare ce legau Turda de Cojocna" - Info: V. Visinescu - Pagini de istrorie si cultura turdeana - pag.

Circulau legende in care se vorbea de camere subterane care comunicau prin galerii care duceau pana in zona Catedralei Ortodoxe
- Dupa anul 1976 in cadrul Oficiului Judetean de Turism Cluj, s-a initiat amenajarea in salina din Turda a unei baze de tratament.



- In anul 1991 se infinteaza Societatea Comerciala “Salina Turda” actionari ai societatii fiind: S.C. Turism Ariesul S.APrimaria Municipiului Turda, S.C. Transgex S.A Cluj (societate specializata in lucrari miniere), Banca Dacia Felix S.A. Cluj-Napoca si  S.C. Sticla Turda S.A. (pag.38, si  pag. 39)
Salina Turda este declarata "mina muzeu"
 - In 1993 incep lucrarile de amenajare a salii de tratament din mina Ghizela
eliminarnd blocul de sare ce separa sala crivacului de sala putului de extractie.

 - Dupa anul 2002 s-a schimbat sistemul de iluminat cu becuri cu iluminat fluorescent. Sursa O. Mera, T. Stefanie, V. Visinescu - Cetatea din Muntele de Sare,   pag:41.42
- In anul 2008 încep lucrările de modernizare ale salinei cu fonduri europene.
- Din anul 2010, este redată circuitului turistic.
- Actionari ai Salinei in 2004:
SC Turism “ Ariesul “ SA - 51, 151%, Primaria Municipiului Turda - 32,992%,  SC Sticla SA Turda – 10,23%, SC Transgex SA Oradea – 4,604%, d-l Mera Ovidiu – 1,023%  Info de pe net

 - Cei mai multi dintre lucratori  erau iobagi fugiti de pe mosiile nobiliare, dar pentru ca prin munca lor aduceau venituri bune visteriei voievodale, ei sunt protejati de voievod acesta refuzand solicitarile nobililor de a le  fi  returnati" -
-  Existau trei drumuri pe care era transportata sarea de la Turda: cel obstesc Turda-Cluj, Drumul Mare pe care se transportau bolovanii de sre spre Apus si doua drumuri colinare ce legau Turda de Cojocna,  Info: Valentin Visinescu - Pagini de istrorie si cultura turdeana pag.7

   - Legenda  altarelor din sare, Povestea Clopotului Maria -Tereza, clopot roman - Kira Karolina, Ghid turistic - pag.18, 21, 22

 Traditie 
- "Binecuvantatul minelor" - " La Ocna Dej, de exemplu, preotul din comunitate îi binecuvântează în ajunul zilei de Sfântul Ioan pe minerii care coboară în adâncul minei de sare. Astfel, aceştia au credinţa că vor fi feriţi de probleme tot anul care începe. Apa sfinţită este păstrată într-un butoi depozitat în naosul unei capele subterane, sculptate în sare, la o adâncime de peste 120 de metri sub scoarţa pământului şi în care minerii ajung după ce străbat un tunel lung de doi kilometri, scobit în sare. Capela îi este dedicată protectoarei minerilor, Sfânta Varvara. Însă unul dintre sfinţii preferaţi ai minerilor este Sfântul Ioan Botezătorul, care are un vitraliu dedicat special în capela subpământeană.
Acest lucru are o explicaţie curioasă. În Biserica Romano-Catolică, sfântul protector al minerilor este Sfântul Jan (Ioan) Nepomouk, aşa cum în tradiţia bizantină, ortodoxă şi greco-catolică, protectoarea minerilor este Sfânta Varvara. Cum Ocna Dej, care este o suburbie a oraşului Dej, este o comunitate multietnică şi multiconfesională, diferite tradiţii au fuzionat. Pentru mulţi dintre mineri, nu există o diferenţă prea mare între Sfântul Ioan Nepomouk şi Sfântul Ioan Botezătorul. Ei ştiu doar că Sfântul Ioan este protectorul lor. Iar tradiţiile Sfântului Ioan Nepomouk şi Sfântului Ioan Botezătorul s-au suprapus peste cea a Bobotezei, care presupune binecuvântarea apei. În timp, minerii au ajuns să fie binecuvântaţi cu apă sfinţită de Bobotează, dar se roagă deopotrivă Sfântului Ioan şi Sfintei Varvara. " sursa: Articol cules de Dragos Vasiliu din Ziarul de Iasi

        - Traditii locale legate de sare si calatori straini  - Srea este considerata sfanta in satul traditional....Sarea poate ocroti casa, bunurile, sanatatea oamenilor, ajuta la practici impotriva farmecelor... In ciclul sarbatorilor de iarna sarea se sfintea impreuna cu alte produse (grau, apa, fan). Sarea este o anexa in obiceiurile de nunta. Uriasii, fregventi in legendele din zona, isi aduceau sarea de la Turda ....1867 - Johann Fridwaldszky - mineralog clujean vorbeste despre Ocnele de la Turda ce numara cinci puturi mai importante : primul se numeste cel de sus, al doilea cel de jos, al treilea numit cojocnean, al patralea Sf. Terezia iar al cincelea Sf. Antoniu....si multe, multe alte descrieri
sursa: Dana Deac - Inscriptii in sare, pag.29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36

    - Localitatea Turda-Noua - Lucratorii in mina erau majoritatea localnici, oameni liberi sau iobagi. Pe langa acestia mai lucrau mineri adusi din Germania si Slovacia. Si uni si altii erau exploatati de proprietarii minelor  sau camasii ocnelor..rasculatii de la Bobalna si Cluj au fost spanzurati in 1438, pe dealul din dreapta la iesirea spre Cluj, numit "Dealul Spanzuratilor" - sursa - Dana Deac-Inscriptii in sare, pag. 36, 37

       - Extragerea sarii - sursa: Dana Deac Inscriptii in sar: pag.44, 45, 46, 47, 48

      -  Nemultumiri si miscari sociale  - in aceasta perioada romanii majoritari erau iobagi, legati de mosie. Stabilirea in oras era admisa doar cu documente acceptate oficial cdoveditoare ca apartii categoriilor admisibile - sursa Dana Deac - Inscriptii in sare, pag. 68, 69, 70, 71, 72, 73

    - Tratament in salina -  Speleoterapie - sursa D. Deac - Inscriptii in sare, pag. 98, 99, 100, 101, 102

    - Salina in prezent este administrata de Salina S.A a carei administrator principal este societatea Turism Ariesul
Dupa  anii 80 s-au facut amenajari.
In anul 1992 salina este deschisa publicului Accesul turistilor se facea prin Galeria Frantz Josef..  In anul 1998 Salina a devenit Muzeul Labirint de Areta. Pentru sculpturile in sare au fost aduse blocuri de sare de la mina din Praid.  In salina se afla singura expozitie de arta in mediu neconventional din Europa. - Sursa Dana Deac - Inscriptii in sare, pag. 105106 , 107, 108



De  pe net

- Balcoane, scari, pereti - imagini dinainte de modernizare  - Facebook, R.C.-  Salina Turda, Durgau -
-  I.Al.Maxim Lacurile sarate de la Turda 1937 - pag. pe picasa
-  Aerul si apa Componente ale mediului - 2010
-  Obiectiv Turistic si baza de tratament -  Salina Turda.net
-  Salina Turda - Wikipedia
-  Salina Turda - Zamfiroiu.ro
-  Rezervația naturală - Sărăturile Ocna Veche
-  Salina, R. CodrinSpeoUrsii - Panoramio
-  Ovidiu Mera - Cetatea in muntele de sare - pag. pe Picasa
-  Salina - www.Modernism.ro
-  Galerie spre Mina Iosif - clujcapitala.ro - 19.09.2014
-  Salina Turda - IZI.travel
-  Comunitati de diatomee din unele lacuri statatoare .. - Rezumatul tezei de doctorat - Nagy Levente
-  Exploatarea sarii in Dacia Romana fie din masiv fie la suprafata  - cimec.roscribd.com
-  Film de animatie creeat de francezi - TurdaNews
 - Hall of Echoes, Sala Ecourilor, Mina Iosif  - Youtube - iunie.2015
-  Fotografii - amfostacolo.ro
-  Comunicat al CA al Sc.Turda Salina Durgau S.A - AgoraMedia
-  CNN face o reclama magulitoare Romaniei - ro.celebrity.yahoo.com
- "Cat costa sa pui Romania pe harta turistica internationala..." - stirileprotv.ro
- "Salina Turda, promovată în revista Smithsonian" - gandul.info
- "Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992.În perioada 2008-2010, ea a fost modernizată în urma unei investiţi din fonduri europene...." (gandul.info)
- SALINA TURDA, THE MOST SPECTACULAR UNDERGROUND MINE - atlasofwonders.com
 - "Numele unor lucrări miniere de la Salina Turda s-au dat după unele personalităţi din casa regală austriacă:
- Mina Tereza: după împărăteasa Maria Theresia (1717-1780).
       - Mina Iosif: după împăratul Joseph al II-lea (1741-1790).
       - Galeria Franz Josef: după împăratul Franz Joseph (1830-1916).
       - Mina Rudolf: după prinţul moştenitor Rudolph (1858-1889), fiul împăratului Franz Josef şi împărătesei Elisabeth-Sisi. Mina a fost rebotezată în 1889, după sinuciderea prințului, în Mina Nicolae, după care a revenit la vechiul nume Rudolf.
      - Mina Ghizela: după prinţesa Gisela (1856-1932), fiica împăratului Franz Josef şi împărătesei Elisabeth-Sisi." - sursa - Facebook, Remus Chiorean - 2015
    -  O greva la Salina Turda - acum 500 de ani - septemcastra.cluj.travel
 - Goana dupa bani la Salina Turda - turdainfo.ro - 2015.07.31
- "Un drum la Turda" si " singurul restaurant mai ca kumea din Tuda" - Facebook, I.L.T, D.A., Dilema Veche, 2016.

- "TURDA în 1661, văzută de marele călător Evlia Celebi
Orașul Turda. Se află sub stăpânirea craiului Ardealului, dar formează un district deosebit, care produce venituri cât vistieria egipteană. Din acest oraș se duce sare la toate cetățile din serhat (hotar – n.r.) și în alte ținuturi. Locuitorii lui sunt toți sărari. Cine n-a văzut ocnele de sare de aici înseamnă că n-a văzut încă ceea ce e o minune în lume, pentru că acestea sunt niște subterane înfiorătoare și primejdioase. Fiecare ocnă este o groapă care ajunge în adâncurile pământului, până în fundul iadului, și, ferească Allah, cei din poporul lui Mahomed sunt băgați în aceste ocne, dacă ajung în robie; nu mai este putință de scăpare.

În locul acesta, stâncile de sare sunt îngrămădite ca niște dealuri, iar caii, catârii și cămilele, boii și oile ostașilor au mâncat și au lins sarea aceasta cu multă plăcere. Asemenea ocne de sare se găsesc numai în două locuri în toată lumea aceasta; unul este Turda aceasta din Ardeal și al doilea este Ocna (Ocnele Mari – n.r.) din Țara Românească. În alte țări, sarea se scoate din lacuri și din mare. Sarea zisă „Hadji Bektaș Veli” (numele unei căpetenii de ieniceri – n.r.) este ca o piatră de cristal, pe când sarea din Țara Românească și cea de la Turda formează stânci de mărimea elefantului." - sursa Facebook - Suciu Petru

   - Sigla Salinei Turda cu specificatia insemnelor - Citat: "1271 este anul atestării istorice sigure a existenţei unei ocne de sare la Turda" - sursa Facebook 2015 -
Obs. pers.  - Atestari istorice sigure chiar daca nu documentare, au fost si anterior anului 1271

-  Interpretarea figurilor din sigla Salinei Turda dată de dl. Ovidiu Mera,
- 1271 reprezintă anul atestării documentare a salinei de la Turda.
- Târnăcopul şi barosul sunt simboluri ale uneltelor folosite în trecut la tăierea blocurilor de sare.
- Bărbatul din jilţ reprezintă şeful Cămării de Sare (organ administrativ) cu sediu la Turda.
sursa   Facebook, R.C. 2016.
Aceeasi obs. personala A.M.C. - Exploatarea sarii la Turda nu a inceput doar din anul atestarii sale documentare ci cu mult timp inainte , pe vremea romanilor si chiar anterior. (vezi comentarii )

. . - Imagini de pe Facebook - autor foto. Mircea Bezergheanu - 2014.11.01


- Album cu  imagini  - publicate pe Facebook, de Ciprian Lup, dec. 2015
- Album cu imagini superbe - sursa Facebook, PeKus photographi, 2016
- Album foto - Zet Art - Facebook 
- Album foto - fotografii facute de la baza putului sudic al Minei Tereza - sursa. Facebook, R.C., 2016
- Video in Mina Iosif - Facebook, R.C., ian.2016
- Tunel spre o nouă galerie vizitabilă în Salina Turda! - Youtube, TurdaNews, 2014 - Facebook, R.C, 2016
- Plachete - sursa: Facebook,  scrumiera, sursa Facebook. R.C.2016.
- Medalii cu Salina Turda - sursa Facebook, R.C., 2016.
- Stalactite si stalagnite - sursa Facebook. R.C.
- Cristale de sare - sursa Facebook, R.C.
- Vagoneti - sursa Facebook, R.C.
- Carucior - sursa Facebook, R.C.
- Omagiu tinerei arhitecte Ioana-Olivia Danciu din Cluj (n. 1980) care a avut îndrăzneala de a remodela Salina Turda, transformându-o într-un obiectiv turistic unic în Europa. - sursa Facebook, R.C., 2016.
- Flaviu Cernescu , acobat timisorean in anul 2014 -  video,album - sursa Facebook, R.C., 2016.

- Un citat si o realitate:   "Se spune că ”frumusețea este în ochii privitorului” .......Suntem diferiți și trebuie să acceptăm asta." - sursa ziarul 21 (Comunicat al candidatului P.N.L. la funcția de primar,)


Salina
Vezi Turda- Bai si mine






Turda - Aleea Corbului

Viewing all 4233 articles
Browse latest View live