Quantcast
Channel: Lumea văzută din Turda
Viewing all 4233 articles
Browse latest View live

Turda - Spatiu verde din Piata 1 Decembrie 1918

$
0
0

Turda - Str. Andrei Şaguna, Nr.2 - Catedrala Ortodoxă - informatii din diverse surse

$
0
0

-  Catedrala Ortodoxa - linkuri
-   De pe net:  Istoric - Protopopiatul Ortodox Turda

-  Hram "Sfintii Arhangheli MIHAIL si GAVRIIL" - 

-  Monument de arhitectura din anul 1955  - Info. E. Gergely - Istorie si Contemporaneitate - pag.279 si  istoricul bisericii scris de preot Octavian Baiesu 


- Ctitorul bisericii: Protopop Stavrofor Jovian Murasianu (info.pag.pe blog) - (scriere corecta a numelui  pe pictura originala) - Tabloul lui Jovian Muresan executat in ulei de Gh Belizarie - info: Violeta Nicula - Pag.37

Istoricul Bisericii Sfintii Mihail si Gavriil din Turda
(Scris de preot Octavian Baies si afisat  la intrara in Catedrala)
Fii binevenit, iubite cititorule, in acest sfant lacas de inchinare unde scriu inaintea Domniei tale aceste randuri, poftindu-te, dupa cuvinta a lua aminte de cele de mai jos.


Istoria crestinismului la Turda isi are obarsia in urma cu multe viacuri, cand in canabele Castrului roman de la Potaissa miji pentru intaia oara credinta in Hristos. Protoparintii neamului nostru lasau sus pe dealul "Cetate" urme crestine in lut, in piatra si onix, precum acea celebra "Gema de la Potaisa". De atunci neintrerupt este sirul crestinilor pe aceasta milenara vatra romaneasca.
Dupa unele izvoare, in trecutul medieval in Turda ar fi fost trei biserici romanesti. Una situata in partea dintre raul Aries si Cariera de argila, alta in partea dinspre Copaceni si alta "La Saline". Daca primele doua s-au risipit, dupa unele pareri intr-o invazie tatara, dupa altele in anul 1601 cand Gh. Basta incendiaza cartierele romanesti, cea de la Saline nu numai ca-si continua existenta, dar va primi si unele privilegii.
Unirea cu Roma, impusa romanilor ardeleni, a fost semnata de protopopul Turzii, Pascu in numele a 28 de preoti. Din acest moment biserica romanilor devine biserica unita, cei statornici in credinta ortodoxa ramanand fara lacas de inchinare, folosesc in acesc scop un sopron.
Cu timpul reusesc a-si construi o modesta bisericuta de lemn, in afara perimetrului orasului, pe dealul Cimitirului. Aceasta mica biserica a avut un destin tulburator. Aici la 19 septembrie 1810 a fost ales in persoana lui Vasile Moga, primul episcop de origine romana al reinfiintatei Episcopii ortodoxe din Ardeal. Primeste la altarul ei si-i asculta predica intr-un miscator  exemplu de comunitate romaneasca a marcantului reprezentant al Scolii Ardelene, unitul Samuil Micu.
La 2 decembrie 1847 a gazduit alegerea intru episcop a marelui Andrei Saguna. Dupa ce a fost martora evenimentelor clocotitorului an 1848, isi incheie menirea, probabil mistuita de flacarile unui trasnet.
marile evenimente din istoria neamului nostru au fost, unele legate direct de Turda, ori au produs un ecou profund in sufletele romanilor de aci. Astfel la 1600 Mihai Viteazul numeste jude al Clujului pe Andrei Stancel din Turda. Aici isi afla tragicul sfarsit marele unificator de neam;  aici "cazu trupul saucel frumos ca un copaciu de ramasera crestinii saraci de dansul" .
Turda este implicata atat in istoria Rascoalei de la Bobalna, cat si in cea a lui Horea, iar anul revolutionar 1848 - 1849 abunda de stiriu despre participarea celor din Turda si imprejurimi la framantarile ce au cuprins Ardealul.
Ecoul Unirii Principatelor si mai cu seama a proclamarii independentei Romaniei este deosebit de puternic, Turda devenind un important centru de colectare a ajutoarelor pentru soldatii romani care in Bulgaria se jertfeau pe altarul Neatarnarii. De Turda se leagau mari sperante in timpul Memorandumului, aici activand Dr. Ioan Ratiu. Pe Altarul Marii Unirii de la 1918 cade jertfa preotul Ioan Opris, aici in Cristis, azi Oprisani in memoria preotului Martir.
In 1901 sediul Protopopiatului  ortodox se muta de la Agarbiciu - Viisoara la Turda, odata cu alegera ca protopop a lui Jovian Muresan. Sub conducerea sa incepe o epoca de inflorire a asezamintelor ortodoxe din Turda.
La 19 sept. 1926 se pune piatra de fundamentala a acestei catedrale, lucrarile sunt finalizate in toamna anului 1935, iar la 3 noiembrie este tarnosita de catre episcopul Lucian Triteanu al Tomanului. Dupa aceasta data continua lucrarile la pictura interioara pana in anul 1938 cand este resfintita de catre episcopul Nicolae Colan al Clujului, succesor al vrednicului vladica Nicolae Ivan sub care a inceput si s-a finalizat constructia.

 - Istoricul scris de protopopul Daniel Crisan - sursa: protopopiatulortodoxturda.ro

ARHITECTURA

Descrierea bisericii lasam sa o faca proiectantul el ing. Ioan Traianescu prin al sau "Memoriu asupra bisericii ortodoxe "Sfintii Mihail si Gavril din Turda" din care citam: "O biserica de marime mijlocie in suprafata utila de 320 m.p. pentru marirea suprafetei utile am facut cate o galerie la pronaos si naos iar pentru accesul publicului cate o scara la dreapta si la stanga clopotnitei cu iesiri direct afara. Aceste doua scari dau acces la cor si la cula clopotnitei, dand nastere in fatada la doua turle mici alaturate clopotnitei. Prin dispozitia celor patru piloni ce sustin cupola centrala am obtinut un naos patrat de 9,2 m latime. Prin dispozitia boltilor moldovenesti ce se ridica deasupra naosului am obtinut ca turla centrala sa aibao proportie svelta cu diametrul de 5,40 m. Deasupra intrarii principale si in spatiul de sub clopotnita am prevazut spatiu de 36 m.p. pentru cor"

STILUL

intrebuintat este inspirat din vechile monumente ale tarii cu inclinatie spre stilul moldovenesc, avand asemanare cu monumentele ardelenesti, iar  "ca o amintire a epocii eroice a lui Mihai Viteazu,  am dat clopotnitei un aspect de cula."

PICTURA

este executata de doi dintre cei mai renumiti reprezentanti ai picturii bisericesti: Paul Molda si Gheorghe Belizarie. Primul picteaza iconostasul direct pe lemn, in ulei cu fond de aur, iar al doilea restul bisericii. Pictura fiind "la inaltimea picturii traditionale din bisericile istorice romanesti, izvor de unde pictorii s-au inspirat in aceasta opera de arta bisericeasca" (Din Procesul Verbal de receptie)
Tabloul lui Jovian Muresan executat in ulei de Gh Belizarie - (info: Violeta Nicula - Pag.37)
      Pictor - Paul Molda din Bucuresti, icoanele de pe catapeteasma si anvon se vor executa in culori de ulei, fondurile din aur veritabil, iar pictura murala in culori tempera. - Pictorul Gheorghe Belizarie din Pitesti - Pictura se va executa in tehnica pompeiana, adica pictura mata, ulei ceara, si terebentina in stilul curat bizantin, intrebuintanduse aur curat in locurile sfintilor -  In 1946 se fac reparatii la pictura de catre Victor Gullin din Bucuresti.- In 1986 pictura este restaurata de catre prof. Dimitrie  Banica  - sursa:R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag. 69, 70, 71

  - In 1986 s-a restaurat pictura prafuita si inegrita de fum. La fel a fost reparat si intregul exterior. La spalarea picturii a iesit de sub o pojghita de vopsea de ulei chipul regelui Carol al II-lea. De la acea data chipul regelui a ramas la vedere .- sursa:R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015,, pag.103

MOBILIERUL

Iconostasul, anvonul, tronurile arhieresti, stranele, tetrapoadele scaunele, au fost executate de prof. Aurel Pop din Tg. Mures, ornamentate  sculptural cu vita de vie, ingeri si frunze de acant stilizate.

PORTALUL

si usile sunt confectionate de tamplarul Mihaila Felezau si sculptate de D. Ungureanu de la Scoala de Arte si Meserii din Turda.

CANDELABRELE

din fier forjat, dupa conceptia prof. isidor iasinschi au fost confectionate de catre Simion Feurdean din Turda.

CLOPOTELE

in numar de patru au fost confectionate in turnatoriile din Sopron.

OBIECTELE DE CULT:

potir odajdii, carti si alte obiecte de cult si de podoaba provin din donatiile facute de Societatea femeilor Ortodoxe, de Elena Dancila, deacon Candin Anca cu sotia si alti credinciosi.
In timpul razboiului biserica a avut de suferit avarii care au fost remediate in graba, iar in anul 1955 a fost declarata monument de arhitectura, fiind una din podoabele arhitectonice ale orasului.
La inceputul anului 1986,  sub conducerea pictorului Dimitrie Banica s-a restaurat integral pictura interioara degradata de timp, de fum si praf, apoi s-au facut reparatii la acoperis, restaurandu-se si exteriorul.

PREOTI

care au slujit la altarul acestei biserici au fost Jovian Muresan, ctitorul catedralei,  Aurel Gliga, Augustin Faur, Gheorghe Cojocneanu, Coriolan Muresan si Vasile Lupu. In prezent ea serveste nevoile religioase ale credinciosilor din parohiile Turda I si Turda III, avand ca titulari pe preotii Gheorghe Gotea si Octavian Baies.
Fii bine venit, iubite oaspete in acest sfant lacas de inchinare ce "s-a predat inaltei sale destinatii in anul 1935 si s-a resfintit, dupa restaurare, la 17 august 1986, ca sa fie in veci spre preamarirea lui Dumnezeu, spre intarirea credintei ei si a legii stramosesti cum si spre mangaierea sufelteasca a tuturor celor ce cu credinta si cu dragoste vor intra si se vor ruga intransa" - sursa Istoricul scris de preot Octavian Baies si afisat  la intrara in Catedrala

   -    Jovian Muresan - ( - d.1939) - Ctitorul Catedralei Ortodoxe cu hramul Sf.Arhangheli Mihail si Gavril, sfiintita in anul 1935, ridicata in amintirea marelui voievod Mihai Viteazul,in anul 1955 declarată monument de arhitectură.
"A fost absolvent in anul 1891 a Institutului Teologic Pedagogic din Sibiu, In 1904 initiaza construirea unei scoli confesionale pentru copiii credincioşilor ortodocşi si a pus bazele unei biblioteci. A pregatit pe plan local Unirea de la Alba Iulia. Ca fondator al Cooperativei corpului didactic a făcut, la 1919, apel pentru ridicarea unui internat pe lângă Liceul românesc din Turda. A fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al orasului Turda" - mai multe surse, Lumea vazuta din Turda , ziarul21

  -  Grigore Biji, preot, profesor (1889-_) - 1934 a fost viceprimar al Turzii si secretar PNL. Turda. In 1952 a administrat parohia TurdaI iar in 1956 parohia Turda III. - Intre 1918-1948 a functionat ca profesor de religie la Liceul "Regele Ferdinand" . In 1933 a facut parte din comisia de organizare a programelor artistice si a sarbatorilor nationale. A infiintat in randul elevilor ortodocsi Societatea "Sf. Gheorghe" care avea ca scop prezentarea unor lucrari cu tematica religioasa. A fost casatorit cu Braica, nepoata a memorandistului Ioan Ratiu. pag.92,  93

         -  Aurel Gliga, preot  - ( 1904- 1983) - Intre 1918-1948 a functionat ca profesor de religie la Liceul "Regele Ferdinand" . In 1933 a facut parte din comisia de organizare a programelor artistice si a sarbatorilor nationale. A infiintat in randul elevilor ortodocsi Societatea Sf. Gheorghe care avea ca scop prezentarea unor lucrari cu tematica religioasa. A fost casatorit cu Braica , nepoata a memorandistului Ioan Ratiu. - sursa  imag, pag.180,  R.M. Neagu, G. Marchis, G' Gotea - Catedrala 1935-2015, pag.  9394,  fericiticeiprigoniti
  -  Augustin Faur, preot, lector  - (1908 - 1979) - nascut in Oprisani, absolvent al liceului din Turda. Lector la Intitutul Universitar Teologic din Cluj. Redactor la ziarul Renasterea.  A servit ca preot la Catedrala din Turda. - sursa: R.M. Neagu, G. Marchis, G' Gotea - Catedrala 1935-2015, pag. 9495


 - Preoti in decursul timpului:
Protopopul Iovian Muresan, ctitorul catedralei, 1935-1939
Protopopul Aurel Gliga 1939-1948 cand a fost inchis de comunisti .
        Asistentul universitar de la Facultatea de Teologie din Cluj, Augustin Faur 1949 -1977.
        Pr. Vasile Lupu. 1977-1982
        Protopopul Gheorghe Gotea. 1982  -
 sursa: R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag. 101, 181
OBS. A.M.C. - pe pag 181 este amintit preot Coriolan Muresan. despre care am gasit pe net  doar informatii legate de   greco-catolici.

Protopopi de Turda
 – JOVIAN MURĂȘIANU – 1901-1939

 – AUREL GLIGA – 1940-1951

 – ALEXANDRU CĂIAN –  1951-1971

 – ALEXANDRU SPINCIU – 1971-1990

 – GHEORGHE GOTEA – 1990-2004

 – DANIEL CRISAN – 2004 – în prezent

sursa:  Istoricul scris de protopopul Daniel Crisan  protopopiatulortodoxturda.ro


- HRISOV
Ziditu-sa intru amintirea marelui Voievod Mihai Viteazul, acest sfant lacas cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", intre anii 1925-1935 de catre intreprinderile Generale Tiberiu Eremia, dupa planurile arhitectului I.Traienescu si s-a pictat intre anii 1936-1938 de catre pictorii Paul Molda (iconostasul) si Gh. Belizarie in tehnica ulei intr-o maniera artistica impresionanta.
La 3 noiembrie 1935 a fost sfintita de catre episcopul Romanului Lucian Triteanu ca reprezentant al venerabilului si vretnicului de pomenire vladica a Clujului Nicolae Ivan.
Biserica are forma traditionala de cruce imbinand elemente arhitecturale reprezentative stilurilor din cele trei provincii istorice romanesti si constituie un ansamblu armonios fiind un monument de mare frumusete al municipiului Turda.
Datorita timpului, intemperiilor, razboiului, fumului  de lumanari si prafului, intreg ansamblu impunea o grabnica restaurare. Astfel in ianuarie 1986 o echipa condusa de pictorul Dimitrie Banica din Bucuresti in timp de doua luni a restaurat intreaga pictura redand interiorului frumusetea si maretia de odinioara.
Ulterior s-a trecut la restaurarea exteriorului care datorita timpului, ploilor si altor factori a suferit degradari la tencuieli, acoperis , dar mai ales la stratulk de culoare ce era aproape in intregime deteriorat. S-au refacut tencuililece nu au rezistat, s-a dat apoi pe un strat de aracet o stropitura de culoare naturala, preparata din praf de marmora de Simeria, ciment alb si var. Toate aceste lucrari ce depasesc suma de 600.000 lei au fost initiate si permanent supravegheate de catre preotii parohi, iar pentru finantarea acestor investitii au contribuit, prin donatii, bunii nostri credinciosi precum si Protopopiatul Turda.
Istoricul semicentenar al acestei catedrale ce slujeste nevoile spirituale ale parohiilor Turda I si Turda III retine numele urmatorilor preoti: Augustin Faur, Gheorghe Cojocneanu, Coriolan Muresan, Vasile Lupu si actualii preoti Gheorghe Gotea si Octavian Baies.
Astazi 27 august 1986, s-a ressfintit  aceasta biserica de catre Inalt Prea Sfintul Arhiepiscop Teofil  Herineanu al Clujului insotit de prea Sfintitul Episcop Vicar Iustinean Maramuresanu, inconjurat de un sobor de preoti din Turda in prezenta unui impresionant numar de credinciosi, in zilele Prea fericirii Sale, Patriarh al Bisericii ortodoxe Romane, Loctiitor de Patriah Teoctist Arapas'
Protopop al Protopopiatului Turda P.C. Alexandru Spinciu
Preoti ai catedralei fiind: Gheorghe Gotea si Octavian Baies.
Inscrie Doamne in cartea vietii pe toti ostenitorii, donatorii si inchinatorii acestui Sfant Lacas.
Semnaturi...

 - CORUL BISERICII - infiintat in anul 1908 - info. E. Gergely - Istorie..pag.96


       - E.Gergely  - "Turda Istorie si Contemporaneitate", Pag. 277 si  pag. 278,  pag.279

        - In 1904 ia nastere Corul parohial greco-ortodox roman din Turda Tineri care activau la acest cor apartineau ambelor biserici romanesti. El sevea pe rand bicericii Dintre Romani si Bisericii Ratestilor. - In anul 1905 se organizeaza un concert sustinut in sala mare a Hotelului Europa in favorul bibliotecii scolare. - In anul 1906 se constituie Reuniunea de cantari a Bisericii Romane. Timp de 10 decenii s-a pastrat traditia ca acest cor sa sustina cate un concert de colinde in bisericile orasului.- In 1913 are loc ultimul concert in in sala scolii confesionale -
       In ziua de 18 decembrie 1918, corul insotit de toata suflarea romaneasca din Turda in frunte cu cei doi conducatori religiosi protopopul ortodox Iovian Muresan si parohul si viceprotopopul onorific Nicolae Portos Ratiu au intampinat armata romana la podul de peste Aries.sursa:pag.72,  73,  74,  75

 -   Dupa 1918, scolile confesionale romanesti isi perd ratiune de a fi si devin scoli de stat Cea mai importanta institutie de profil a Turzii devine Liceul "Regele Ferdinand" codus de directorul Petre Suciu. La catedra de muzica ajunge Ioan Caranica, macedo-romanul, absolvent a conservatorului din Bucuresti. Acesta preluand si continuand activitatea corala, devenita trditie la Turda organizeaza un cor cual elevilor din clasele superioare . V-a continua activitatea muzical-religioasa diversificand mult repertoriul.. Aceasta formatie ajunge la un nivel artisic ridicat incat obtine premiul I la concursul organizat in Bucuresti de catre Tinerimea Romana. In anul 1922-23 prof. Caranica organizeaza Corul Intelectualilor Romani din Turda care continua sa dea raspunsurile la liturghia duminicala, alternativ la bisericile romanesti. In anul 1928, profesorul Caranica este promovat la Scoala Normala de Baieti din Cluj - sursa: 76
 - In 1992 s-a infintat corul de fete Simbol (pag.103)


          - Dirijorii Corului Catedralei Ortodoxe din Turda - sursa: 77, 78, 79

     - Corul Catedralei - 1930  - pag. 194,  Corul Bisericesc ortodox la sfintirea catedralei, pag 195, - Corul Catedralei 1934 - In excursie la Alba Iulia in imag. Augustin Ratiu, pag. 196

 - sursa: R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag. 72, 73, 74, 7576, 77, 78, 79, ...194195196

ISTORICUL ICOANEI MAICII DOMNULUI

In general in bisericile ortodoxe in partea stanga a bisericii se afla icoana Maicii Domnului cu Pruncul.


   - Dupa Al doilea Razboi Mondial, dupa ce s-au efectuat reparatiile necesare, biserica a primit in dar din partea unui monah de la Manastirea Durau , din Moldova: Icoana Maicii Domnului Calauzitoarea. Istoria acestei icoane se afla la Arhivele Statului din Cluj.

   "Moldova in suferinta , prin gestul monahului Ghervasie Cotcariu, de la schitul Durau-Neamt, doneaza bisericii Catedrale din Turda o icoana a maicii Domnului, argintata in marime de 1,20 pe 0,85 m. 

               -  "Cu post si rugaciune a fost taiat un tei, ..din care a fost lucrata intreaga lemnarie, a fost realizata pictura de catre staretul manastirii Duraului arhimandritul Varachil Moraru, lucrand la ea mai bine de o luna. De aici icoana a fost trecuta la Manastirea neamtului unde s-a facut argintatul, apoi readusa la Durau"- Din data de 7 septembrie 1947 Sfanta icoana a fost ridicata din Manastirea Durauului spre a fi transportata spre Turda. In data de 14 septembrie 1947 icoana ajunge in Oprisani. Aducerea icoanei a insemnat o zi de mare praznic .
A fost asezata pe un stativ de lemn confectionat de Dnii Prof. C. Repede si E. Costinpe cheltuiala Filialei Societatii Nationale Ortodoxe a Femeilor Romane. Stativul este sculptat cu frunze decorative . Icoana din punct de vedere artistic, " Stilul Bizantin conventionalist al partilor pictate este de asta data inlocuit cu cele mai dragalase nuante de lumini si jocuri de umbre ,.."
  - Foto Icoana Maicii Domnului - pag.179
sursa: Preot Grigore .Marchis - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag. 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87..90, ...179


 - in anul 1955 - Catedrala este declarata monument de arhitectura - sursa E. Ghergeliy -

 - Catedrala Ortodoxa - sursa Violeta Nicula - Date istorice..., pag. 36, 37,


- Catedrala Ortodoxa construita in 1925 poarta forme arhitecturale vechi inspirate din monumente romanesti - info. "Revista "Orasul"

Info de pe:  Siteul Protopopiatului Ortodox : TurdaITurda III

"Parohia Ortodoxă Română Turda I si  III
- 3. Biserica (imaginea) hramul: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
- 4. Data punerii pietrei de temelie: 5 septembrie 1926.....
- 5. Proiectul ei şi elemente particulare de arhitectură: arhitectura este o îmbinare a stilurilor caracteristice celor trei provincii istorice româneşti. Planul este in formă tradiţională de cruce. Caracteristică pentru această clădire este clopotniţa. Ea are formă de culă oltenească şi se aseamănă celei de la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia.
- 6. Pictura: în tehnica ulei
- 7. Date despre interior: iconostasul a fost sculptat de prof. Aurel Pop din Tg. Mureş, iar icoanele au fost pictate de Paul Molda. Biserica a fost pictată de Gheorghe Belizarie, fratele lui Dimitrie Belizarie, care a pictat Catedrala Patriarhală.
- 8. Data sfinţirii bisericii şi ierarhul care a sfinţit-o: 3 noiembrie 1935 ..
- 12. Câteva elemente legate de profilul actual al parohiei:
– număr de credincioşi: 1520
– activităţi culturale şi misionare: Corul Mixt al Catedralei cu o activitate de 107 ani. Mai activează Corul de fete Simbol, având o activitate de 21 de ani.
– activităţi sociale şi filantropice: Ocazional, prin colecte, se ajută diverşi credincioşi bolnavi sau aflaţi în situaţii delicate. Anual: cca. 3500 le
A fost ridicată in amintirea marelui voievod Mihai Viteazul, de Intreprinderile Generale Tiberiu Eremia, după planurile arhitectului Ioan Traianescu. Lucrarea a fost posibilă si datorită donaţiilor făcute de Banca Arieşeană, Societatea Femeilor Ortodoxe, de diverse întreprinderi şi persoane particulare.
Arhitectura este o îmbinare a stilurilor caracteristice celor trei provincii istorice româneşti. Planul este in formă tradiţională de cruce. Sfinţirea catedralei a fost făcută la data de 3 noiembrie 1935 de către episcopul Lucian Triteanu al Romanului. În anul 1955 a fost propusă monument de arhitectură, fiind una din podoabele arhitectonice ale oraşului.
Lăcaşul a fost construit cu o capacitate de 1.200 de persoane si se află in centrul oraşului. Terenul pe care a fost construită Catedrala, a fost cumpărat de parohie de la Primăria Turda, cu suma de 5205 lei.
În istoricul Catedralei intră numele ctitorului protopop Jovian Mureşanu, care a păstorit-o în decurs de 38 de ani, sub conducerea căruia s-a zidit, s-a pictat şi s-a sfinţit acest lăcaş de cult. Osemintele lui sunt aşezate la loc de cinste sub altar. Piatra de temelie a fost pusă în 5 septembrie 1926, iar lucrările au fost terminate în 1935. Caracteristică pentru această clădire este clopotniţa. Ea are formă de culă oltenească și se aseamănă celei de la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia.
Icoanele iconostasului au fost pictate de pictorul Paul Molda (1884–1955), iar interiorul lăcaşului de către Gheorghe Belizarie, între 1935-1938. Mobilierul, iconostasul, amvonul, tronurile arhiereşti, stranele, tetrapoadele, scaunele, au fost executate de prof. Aurel Pop din Tg. Mureş, ornamentate sculptural cu viţă-de-vie, îngeri şi frunze de acant stilizate.
Un lucru inedit este şi prezenţa în Catedrală a unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul la care se roagă credincioşii. Icoana a fost adusă din Bucureşti şi purtată în procesiune prin oraş, de care cu boi. Unele mǎrturii afirmǎ cǎ aceastǎ icoanǎ este grabnic folositoare femeilor care nu pot rǎmâne însǎrcinate.(Obs. A.M.C. - de vazut reactualizarea informatiei in cartea publicata de R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag.81 -91. - icoana provine de la manastirea Durau)
De menţionat este şi prezenţa unei icoane cu chipul Mântuitorului, care are pe verso inscripţia: „Donată de o familie îndurerată de basarebeni, smulsă din sînul patriei. Rugaţi-vă pentru ei!”.
Datorită timpului, războiului, fumului de la lumânări, întreg ansamblul a necesitat restaurat. În anul 1986 s-a realizat restaurarea interiorului de către o echipa condusă de pictorul Dimitrie Bănică din Bucureşti. Ulterior a fost restaurant şi exteriorul. În partea stângă a intrării în catedrală, se află o pictură a regelui Carol al II-lea, în uniformă de general de vânători de munte, cu pelerina „Ordinului Mihai Viteazul”. Pictura a fost scoasă la iveală odată cu lucrările de restaurare."
Parohia Ortodoxa Romana Turda III

 - Catedrala Ortodoxa - info "Turda 20 de secole de istorie" - produs de Primaria Turda, pag. 34

   - Catedrala Ortodoxa - citeste despre: intemeietori, originea picturilor murale, misterul unei picturi, urme din gloante, "eliberatorii" au pangarit biserica. o icoana catolica in catedrala ortodoxa -  sursa: Daniela Deac - Turda, orasul care nu vrea sa moara, pag: 14, 15, 16, 17. (Obs. A.M.C. - Dupa noile informatii icoana a fost adusa de la Durau - sursa: R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag.81...-90-91

      - Protopopiatul ortodox al Turzii in perioada interbelica
Sediul protopopului tractual pana in ultimii ani ai sec. al XIX - lea nu se afla la Turda , centrul politico-administrativ alcomitatului Turda-Aries, ci la Agarbiciu (Viisoara) .
        Simion Pop Moldovan protopop pana in anul 1883, Petru Rosca, pana in 1898 si Iovian Muresan pana in 1939.
         Spre deosebire de mediu greco-catolic inca din sec XVII se impune formula numirii directe a protopopului de catre scaunul episcopal, in cadrul Bisericii Ortodoxe se mentine dreptul sinodului protopopial de a-l alege pe conducatorul tractului.
 -      1887 s-a constituit grupul electoral: al PNR din Sibiu. din care faceau parte si doi reprezentanti ai elitei ortodoxe:
protopopul emerit Simion Pop Moldovan si Avocatul Anania Moldovan
-   1881-1882 - functionau 16  scoali confesionale ortodocxe - sursa : C. Ricman - Biserica, scoala...pag. 32, 33,  34,  36, 78, 96

                   - Festivitatile de sfintire a catedralei in anul 1935 - "Noul Sion al orotodoxiei romanesti" - sursa: R. M. Neagu, G. Marchis, G. Gotea -  Catedrala.., pag.  44, 45, 46, 47, 48, 49, 50

 -  Doua imagini inainte de anul 1940 - sursa: R. M. Neagu, G. Marchis, G. Gotea -  Catedrala ..1935-2015,  pag.170

 - Imagini interioare: Naos si Pronaos - pag.178

  - In anul 1986 - Catedrala este resfintita -

  - Arhiepiscopul Vadului Feleacului si Clujului in Catedrala din Turda
sursa: R. M. Neagu, G. Marchis, G. Gotea -  Catedrala ..1935-2015, pag. 181, 183, 184, 185


    - Contractul de cumparare a terenului de sub Catedrala de la Primaria Turda - parcela aflata in  "Parcul Regina Maria" - sursa: - Razvan Mihai Neagu, Grigore Marchis, Gheorghe Gotea - Catedrala din Turda , 80 de ani de la sfintire - 1935-2015  , pag.186187188

 - "Daca in comunism biserica trebuia anulata acum ea trebuie compromisa" - citat Dan Puric -
In anii 80 in incercarea de a ascunde de ochii celor care treceau prin Turda, svelta catedrala, autoritatile locale au hotarat constructia mastodontul bloc "Big" in afara aliniamentului cerut de peisajul urban. - sursa: R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag. 102

   - Catedrala Ortodoxa - A fost construita in locul umilei  bisericute aflate la periferia orasului - "In stanga intrarii se afla o pictura a Regelui Carol al II-lea , in uniforma de general de vanatori. munte, cu pelerina Ordinului Mihai Viteazul. Dupa abolirea monarhiei in 1947 si venirea comunistilor la putere, pictura a fost acoperita cu un strat de vopsea. Biserica este inchinata Marelui Voievod Mihai Viteazul...." info. T.Stefanie, V.Visinescu - Ghid turistic, pag: 87, 88, 89


De pe net:

- Pagina Web a Protopopiatului Ortodox - protopopiatulortodoxturda.ro
 - Gemma de onix - protopopiatulortodoxturda.ro, istoric

- imagini si informatii - biserici.org
- Se construieste o capela -  Zuarul 21
Wikipedia
- Campanie electorala 2014 - Youtube
- Sfanta Impartasanie la copii - video de pe Facebook   ( Hm?!)

- Imagine veche - de pe omeka.bjc.ro

- Foto de pe Facebook - autor Daniel Borbe - 2014.


 - Foto in nocturna - Facebook,  R.C. de la Janos Denes, album,2016


- Slujba aniversara la 80 de ani de la sfiintirea catedralei si decernarea titlului de personalitate de onoare a orasului Turda lui Andrei Andreicut - inturda.ro, protopopiatulortodoxturda.ro, activitati

  - Comemorarea a 80 de ani de la sfintirea Catedralei Ortodoxe din  Municipiul Turda - albume pe  Facebook,: T. Stefanie ,  Primaria TurdaI,L.T.
- In 80 de ani, au slujit 10 preoti - turdalive.ro
 - imagine din 1982 - Facebook. I.L.T.,  R.C.

- Biserica Ortodoxa Romana si  Securitatea in perioada comunista - Procesul comunismului , Foaie Nationala, ,  Dan Puric, activenews
Carte din biblioteca personala:
- Razvan Mihai Neagu, Grigore Marchis, Gheorghe Gotea -  Catedrala Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Turda ,80 de ani de la sfintire ,1935-2015 - pagini extrase din carte
- Imagini din interior - 2016 - Facebook, I.L.T. S.E.
- 1940 - este numit Protopot al districtului Aries par.Onoriu Savu - de pe Facebook, D.A


Imagini Google.Maps - vedere din Piata 1 Decembrie 1918, in anii: 2012,2014

Imagini de altadata - Picasa1
Foto pe Panoramio, Facebook:  I.L.T. - A.M.C.
Preotul Iovian Muresan
Str. Andrei Saguna 
Vezi Turda - Strazi
Turda - Biserici si cimitire




Turda - Str. B. P. Hasdeu, nr.1 - Biserica Reformata Calvina - informatii din diverse surse

$
0
0
Cladire  monument istoric -

Biserica Reformata Calvina - linkuri

  - Inscriptie:
"Initial manastire de rit ioaniti din eviul mediu timpuriu fost distrusa, biserica fiind reconstruita in stil gotic

in epoca regelui Sigismund de Luxemburg la sfarsitul sec. XIV - inceputul sec. XV. Biserica de tip hala, mult mai mare decat cea de azi, a fost scurtata in dreptul corului in sec. XV, in timpul construirii fortificatiei din jurul sau, numita de localnici "castel". Turnul bisericii construit in locul corului catre est, s-a daramat in 1862 si a fost reconstruit intre 1904-1906 pe latura sudica. In interior s-au facut interventii in urma reparatiilor si consolidarilor, exteriorul pastrand stilul gotic."

  - Locuitorii zonei , prin demolare , au folosit materialul provenit din castrul roman la construirea de locuinte sau lacasuri de cult (bisericile romano-catolice si si cea reformata au in zidurile lor material in care apare inscriptia L.V.M., Legiunea a V-a Macedonica)editațiȘtergere legendă - sursa - E.Gergely - Turda, destinul unui oras, pag.  13


  -  "...Parohia reformata Turda-Veche (Centru).
Aici se afla Protopopiatul,...
Actuala biserica a fost construita pe ruinele unei biserici din secolul al XII-lea, materialul folosit, piatra, fiind adusa de la castrul roman. ...La inceputurile ei a fost o biserica catolica si avea ca patron pe Sf. Nicolae....     La inceput, acest loc era inconjurat de un puternic si inalt zid, fiind deci ca o cetate. Biserica se incadreaza in tipul de biserica sala de dimensiuni mari.
Cele mai mari lucrari de reconstructie, de refacere a bisericii au avut loc dupa 1601, ca urmare a distrugerilor produse de trupele generalului Basta. Atunci au fost facute si unele modificari.
Consiliul orasenesc intrunit in anul 1616 a stabilit ca in jurul bisericii sa fie construit un castel, iar pentru a proteja credinciosii, sa fie ridicat un zid in jurul bisericii (in sec. al XVII-lea. Mai exista cladirea din spatele bisericii, aceasta fiind foarte veche, care a servit multa vreme ca scoala de fete......" - Info. Prof. dr. Eugen Gergely  in cartea  "Turda- Istorie si Contemporaneitate", pag. 289:


    -  "In coltul de Sud-Vest al pietei, privirea este atrasa in primul rand de biserica reformata de rit calvin, dominata de un turn inalt de 60 de m, care in ciuda aspectului sau gotic, tradeaza cu usurinta o constructie moderna. Intr-adevar, turnul actual a fpst ridicat intre anii 1904-1906, asa incat , cu tot aspectul sau impozant , el nu reprezinta o valoare arhitectonica si istorica" . - Info: Camil Muresanu - "Monumente istorice din Turda 1968, pag. 20, 21, 22, 24
- Pe pagina privata Facebook,R.C. elogiaza acest turn considerandu-l (gresit) semn distinctiv al orasului . Parere A.M.C. semne distinctive sunt in functie de unghiul din care este privita localitatea. Turnuri similare se gasesc in mai toate orasele.

  - Biserica Reformata Calvina din Turda Veche, info. si imagine veche - sursa T.Stefanie, V.Visinescu - Ghid turistic , pag: 39, 40, 41, 42


  - Biserica Reformata - Sursa - Violeta Nicula - Date istorice .., pag. 31, 32


 - Turnul cu ceas - construit sucit..- info: Dana Deac - Legende de pe Valea Ariesului, pag.51

   - Biserica Reformata Turda-Veche - plan si informatii - sursa Turda 20 de secole de istorie - autor Primaria Turda, 1999,  pag.1818, bis si pag.19

    - Imagine veche  si informatii - sursa T.Stefanie, V.Visinescu - Ghid turistic, pag.42,  39,  40, 41 - Obs. A.M.C - informatia este gresita. Imaginea veche apartine Bisericii Reformate Turda Noua - sursa info imaginivechi   .s.a.


De pe net:
 - CLĂDIREA CEA MAI VECHE PĂSTRATĂ DIN ORAŞ, ESTE BISERICA REFORMATĂ TURDA - VECHE amplasată în partea sud-vestică a pieţei, iniţial având funcţiunea monahală de rit ioanit ca mai târziu să fie donat de către voievodul transilvan Gheorghe Rákóczi I, enoriaşilor reformaţi din Turda. Data construirii posibile în stil gotic cu amprenta atelierului de la Cârţa - după istoricul de artă Entz Géza - este sfârşitul secolului XIV - mijlocul secolului XV, aceste particularităţi fiind vizibile şi azi la poarta vestică şi cea nordică înzidită, respectiv ancadramentele ferestrelor. Suferă reparaţii în 1820, interiorul primind elemente neoclasiciste. Turnul iniţial al bisericii era amplasat în partea estică lângă altar, în linia zidului de fortificaţie, fortificaţie edificată în sec. XV ulterior mănăstirii - şi reparată în sec. XVII, bastioanele şi zidurile sudice ale cetăţii fiind vizibile încă în secolul XIX. Turnul bisericii s-a prăbuşit într-o noapte a anului 1862 -  cu ocazia executării unor săpături de nivelare a străzii/ pieţei. Turnul a fost reconstruit în 1904 - 1906. -  info revista "Orasul" - din 2008 - articol scris de Sara Wass

- Biserica Reformata-Calvina - Enciclopedia Romaniei
- Biserica Reformata-Calvina Turda-Veche - Wikipedia
- Monumente - enciclopediavirtuala.ro
- Vezi articol in:  Liga Transilvania Democrata - (articol scris de Radu Cerghizan, fotografii realizate de  Ana Maria Catalina)
- Vezi articol:  publicat de InTurDaRo  pe Facebok apare comentariul meu, In articol,  poza R.C data eronata privind constructia turnului.

- Vedere din 1889 - info.imaginivechi - foto de pe Facebook - publicata de Daniel Dorbe in 2013.12.08
 - Altaul - "Biserica Reformată-Calvină din Turda Veche nu mai e întreagă, ci un torso.
În a doua jumătate a secolului al XV-lea (pe vremea când era încă romano-catolică) a fost ridicată o fortificaţie de apărare de jur-împrejurul bisericii, de forma dreptunghiulară. Partea estică a bisericii, incluzând altarul de 8-10 m lungime, a fost demolată cu ocazia construirii fortificaţiei, deoarece biserica ar fi fost prea lungă, neîncăpând în interiorul fortificaţiei. " - sursa:salinadinturda.ro.

- Ziua Eroilor cu drapel negru pe Biserica Reformata  -  infoaries.ro - 2015.05.21

- Steag negru la Biserica Reformata de Ziua Independentei din 1877 - Afaceri Ardelene - facebook
- Vesti bune pentru turdeni - in 2015.03.14 - nu a murit nici un turdean - AgoraMedia.ro
- "Turnul nou al Bisericii Reformat-Calvine din Turda Veche.
Pe locul unui altar demolat, în secolul al XVII-lea a fost ridicat un turn cu clopot, plasat pe zidul împrejmuitor (spre centrul oraşului), turn care s-a prăbuşit într-o noapte a anului 1862, fără a produce din fericire victime omeneşti. Turnul a fost demolat. Între anii 1862-1908 biserica a rămas fără turn.Turnul actual, care predomină panorama municipiului, are o înălţime de 60 m, a fost construit între anii 1903-1908 si reprezinta semnul distinctiv al orasului" - sursa Facebook, R.C.
Obs.A.M.C - Este numit gresit "semn distinctiv". Astfel de turnuri se gasesc in mai toate orasele

- Turnul Bisericii Reformate - numit  (gresit) "simbol" al orasului Turda - comentariu A.M.C.,  -  Fan Turda - 2015.03.23 - Insemnele distinctive erau cosurile fabricilor - imagine de pe Facebook.
- Turnul "simbol" - Facebook, P.M. - comentariii ( Cum s-ar spune " Fie Hazi cat de prost numai sa fie mare"


- Imagine dinaintea anului 2011 - din album - sursa erdely-szep.hu

 - Pianul la care a cantat Franz Liszt gasit in anul 2011, in pivnita de sub turnul bisericii - sursa Facebook, R.C
- In anul 2011, la subsolul turnului Bisericii Reformate, Mesagerul de Cluj a descoperit pianul la care a cântat muzicianul Franz Liszt, la Bratislava, in 1881. Instrumentul marca Bosendorfer Info: "Caleidoscopul cunoasterii" si info. Stiri de Cluj , CitiNews


- Considerentele Bisericii Reformate de pe str. B.P.Hasdeu fata de Romania
- Biserica Reformata Calvina din Turda Veche - turdaturistica.ro )  (Obs. A.M.C-  nu specifica sursa fotografiilor)
-  Ziua Patrimoniului - cuplutapearies.blogspot.ro, Florin Coman

   - Biserica Reformata - Evolutie  Parcul Muzeului - sursa Centrul Istoric, Primaria Turda, pag.8, 9, 10
- Foto. A.M.C. informatii R.C. - Facebook 
- Foto. A.M.C. de pe Facebook. R.C., 2016


Imagini Google Maps - vedere din Piata Republicii - din anii: 2012, 2014 

Foto pe Panoramio -  biserici.org  - I.L.T. -  A.M.C
Str. Bogdan Petriceicu Hasdeu
Turda - Biserici si cimitire
Vezi Turda - Strazi



Turda - Str. Andrei Saguna, Nr.2 - Catedrala Ortodoxa - linkuri

$
0
0

Turda - Piata 1 Decembrie 1918 - in anul 2016

Mahonia (Mahonia aquifolium)

Glicina (Wisteria sinensis)

Turda - Monumentul Aviatorilor

$
0
0
Situat in Piata 1 Decembrie 1918
Monumentul Aviatorilor este denumit și Obeliscul cu vultur, sabie si cruce sau Monumentul Eroilor
Lucrarea este realozata de sculptorul Costin Eduard
Pe placa de bronz scrie:
„Slavă eroilor români cazuti in luptele pentru eliberarea orasului Turda (5.IX. - 4.X.1944)”.

Monumentul a fost ridicat în primii ani de după cel de al doilea război mondial.
Info: Tudor Stefanie si Valentin Visinescu in "Ghid Turistic Turda" la pag.104-105,106,  spun ca:
Monumentul a fost ridicat in anul 1942 in memoria a 15 aviatori romani, cazuti in luptele purtate in acea perioada, impotriva aviatiei sovietice. Clubul Rotary din Turda a initiat o actiune de strangere de fonduri pentru realizarea placii comemorative, menita sa pastreze vie amintirea despre cei 15 aviatori romani cazuti in luptele din al doilea Razboi Mondial. Placa a fost dezvelita in 29 noiembrie 2008.




   - Contractul de cumparare a terenului de sub Catedrala de la Primaria Turda - parcela aflata in  "Parcul Regina Maria" - sursa: - Razvan Mihai Neagu, Grigore Marchis, Gheorghe Gotea - Catedrala din Turda , 80 de ani de la sfintire - 1935-2015  ; pag.186, 187, 188

   - Monumentul Aviatorilor - sursa T.Stefanie, V.Visinescu - Ghid Turistic, pag. 104, 105, 106

 - Monumentul Aviatorilor - sursa. Violeta Nicula - Date istorice .., pag. 53


De pe net:
- Monumentul eroilor - WikipediA
- Ministerul Apărării Naţionale, a hotărât, după anul 1990, ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită de Ziua Înălţării Domnului. - In 2015 - 21 mai - TurdaLive - 2015.01.13
- 25.10.2015 - Ziua Armatei Romane - infoaries.ro

 - Imagini vechi si noi, colaj - zona de intersecţie între Piaţa Republicii şi str.A.Şaguna  - sursa FacebookR.C. 2015


Vedere de pe Str. Andrei Saguna - Imagini Google Maps - 2012, 2014

Foto pe: Google6 Panoramio si pe Facebook: I.L.T, A.M.C
Piata 1 Decembrie 1918 - linkuri
Vezi Turda - Piete
Vezi Turda - Istorie
Vezi  Panoramio








- Turda - Panorame - linkuri

$
0
0


Cartierul  Turda Noua
  - Youtube
Panorame - Picasa  -  Panoramio
Panorame  - Youtube
Baile Sarate - imagini de ansamblu  -  Picasa9  -  Panoramio


Albume  dupa locul de unde au fost facute fotografiile:
Aleea Alexandru Borza -  Picasa9  -  Panoramio
Aleea Bailor -  Picasa9  -  Panoramio
Aleea Erasmus Nyaradi - panorame -  Picasa9  -  Panoramio
Cimitirul Crestin Turda-Noua  -  Picasa8  -  Panoramio
Cimitirul Turda-Veche - panorame spre oras  -  Picasa5s  -  Panoramio
Cimitirul Turda-Veche - Panoorame spre zona industriala si spre cartier Oprisani  -  Picasa5s  -  Panoramio
Cimitirul Turda-Veche - Panorame din zona mormintelor Fam Ratiu Picasa5s  -  Panoramio
Piata 1 Decembrie 1918 - vedere spre Cimitirul Turda-Veche - Picasa6 -  PanoramioI.L.T. -  A.M.C.
Str. Agriculturii - panorame din zona Str. Vanatori  -  Picasa9 -  Panoramio
Str. Agriculturii - panorame spre zona Durgau-Valea Sarata  -  Picasa9 -  Panoramio
Str. A.Saguna - Imagini panorama din turnul Catedralei Ortodoxe -  Picasa6  -  Panoramio
Str. A. Saguna - Imagini din turnul Catedralei Ortodoxe   -   Youtube
Str. A. Saguna - Film realizat din turnul Catedralei
Str. Bogdan Petriceicu Hasdeu, Nr.2 -imagini din turnul Bisericii Reformate  -  Picasa5s  -  Panoramio
Str. B.P. Hasdeu - Imagini din turnul Bisericii Reformate   -   Youtube
Str. Castanilor -  Picasa2  -  Panoramio
Str. Calarasi -  Picasa  -  Panoramio
Str. Câmpului  -  Picasa9  -  Panoramio
Str. Constructorilor  -  Picasa10  -  Panoramio
Str. Cocosului -  Picasa7
Str. Dacia - Imagini din turnul Bisericii-Unitariene - Picasa5s  -  Panoramio
Str. Dacia - Imagini din turnul Bisericii Unitariene  -  Youtube 
Str. Facliei - Panorame spre zona Aries-Poiana  -  Picasa2
Str. Fragariste - Panorame  -  Picasa9  -  Panoramio
Str. Gheorghe Dima - panorame  -  Picasa9  -  Panoramio
Str. Gheorghe Baritiu -  Picasa7  -  Panoramio
Str. Harcana  -  Picasa2  -  Panoramio
Str. Iazurilor -  Picasa8  -  Panoramio
Str. Ion Creanga -  Picasa5s  -  Panoramio
Str. Liviu Rebreanu - Picasa4
Str. Malului  -  Picasa9 -  Panoramio
Str. Mihai Viteazu -  Picasa4  - Panoramio
Str. Plaiului  -  Picasa2  -  Panoramio
Str. Potaissa  -  Picasa7  -  Panoramio
Str. Razoare-panorame  -  Picasa9  -  Panoramio
Str. Sf. Ioan  -  Picasa2  -  Panoramio
Str. Sirenei -  Picasa5s  -  Panoramio
Str. Stadionului -  Picasa2  - Panoramio
Str. Stefan cel Mare - panorame de pe dig  -  Picasa10 -  Panoramio
Str. Stefan Octavian Iosif - panorame  -  Picasa9 -  Panoramio
Str. Turturelelor  -  Picasa7  -  Panoramio
Str. Vanatori -  Picasa8  -  Panoramio
Str. Valea Florilor - Panorame  -  Picasa2  -  Panoramio
Imagini de altadata  - Picasa1

De pe net:
"Turda din aer" - album cu fotografii realizate de  Zet Art- imagini de pe pagina Facebook a autorului
- Turda de pe inaltimi - Facebook: I.L.T., S.E. - 2016
- Publicate pe Google1 - autor foto Zet Art

- de pe Facebook - autor foto.Zet Art - 2014.11.10


- Panorama din 1889 - de pe Facebook - publicata de Daniel Borbe - 2013.12.08 -  Info. imaginivechi


Vezi Turda - Strazi
Vezi Turda - Panorame

Turda - Plante neidentificate

Plante - diverse

$
0
0
Neidentificate


   
Flori si alte plante din zona Turda,  -  album 1  -  Picasa1 -  Facebook - (A la N) - I.L.T -  A.M.C
Flori si alte plante din zona Turda,  -  album 2 -   Picasa1 -  Facebook - (O la Z) - I.L.TA.M.C

Copaci  -  Picasa1  - Facebook:  I.L.T  - A.M.C
Copaci - informatii



Plante neidentificate din zona Turda - Google12 -  Picasa1  -  A.M.C.

 - De pe Str. Baladei - 2016.06.22


 - De pe Calea Victoriei, B15,  - album



- Din Piata 1 Decembrie 1918, spatiu verde - Picasa13 - A.M.C.







 - Din Piata 1 Decembrie 1918, dig - Picasa- div.







 - Din Piata 1 Decembrie 1918 - spatiu verde  - Picasa 







 -  Str. Constructorilor, intre blocuri Mr.1 - album







 - Str. Constructorilor zona pod Mr.3 - 2016.08.15


 - De pe Aleea Plopilor - 2016.08.15







 - De pe Calea Victoriei, B15 - 2016.08.21







 - De pe Calea Victoriei - 2016.08.21








 -  Str. Ioan Opris - 2016.06.27












 - de pe Str. Rapsodiei - Picasa14 - A.M.C.







 - De pe Str. Trandafirilor - 2016.08.03







 - Planta cataratoare de pe Alee Mr.2  - 2016.06.30 - album







 - burianadin zona Badeni, Cluj






 - De pe Str. Constructorilor - 2016.08.03











 - De pe Str. Dr. Ioan Ratiu, Nr.111 - 2016.08.27








- De pe Str. Hategului - 2016.08.22












Flori - informatii
Vezi: Natura
Vezi: Imagini

Natura vie

$
0
0
-  Din zona Poşta Rât - "Portrete si profile" -  Picasa13 -  I.L.T.  -  A.M.C.
- Ciori  -  Picasa1 - Youtube "Cioara de la geamul meu"
Maidanezi - linkuri
-  Omizi - Google.14 - I.L.T. - A.M.C.
-  Pasari  -  Picasa1
-  Natura vie - Google1 - Youtube - I.L.T., -  A.M.C. 
Expozitie columbofila 2010 - la C.N.M.V.



Furnicute - 2016.08.03 - pe Facebook


Paianjen - pe Facebook





Bondar pe:  GoogleYoutube


- Dalie si albinuta - de pe Str. Gradinilor - 2016.08.19 - Youtube - A.M.C.


Hibiscus (Hibiscus syriacus) si albinuta - de pe Calea Victoriei - 2016.08.07



Palamida - de pe Calea Victoriei - 2016.08.08


Otetar - de pe Calea Victoriei - 2016.08.07


Musca din Balcon - de pe Calea Victoriei - 2016.08.07



Ganganii in tandem - de pe Calea Victoriei, in balcon - 2016.08.07


Pyracanta si albinute - Din Parcul teilor - 2016.06.20


Ganganie - de pe Str. Rapsodiei - 2016.06.14


Omizi - ALBUM


Pere si albinute - 2016.08.24



De la Natura vie

De la Turda - Str. Armoniei

De la Turda - Str. Armoniei



Albinuta harnicuta

De la Natura vie

From Casul-Popii,Nalba (Malva vulgaris,neglecta)

De pe net:
- Plante si antropode - Facebook, Simo Pas

Album pe Facebook:  I.L.T.,  A.M.C. , video1.A.M.C. video2 A.M.C

Turda:  Natura
Turda - Imagini
Turda - Diverse

Omizi

"Țurțure de vară" (Euphorbia marginata 'Summer Icicle')

Turda - Cruci, Crucifixe si Troite

$
0
0

 -   Troite - linkuri  -  I.L.TA.M.C.


" Crucea este simbolul de capatai al crestinismului, reprezentind patima, moartea si invierea Domnului." - sursa info. crestinortodox.ro

-   Cruci si Crucifixe - A.M.C.



Cruce  -  IC XC NI KA înseamnă Isus Cristos biruieşte, (învinge, depide, dacă faceţi parte din curentul care respinge arhaismele şi slavonismele… ).
sau, cealaltă variantă după DOLR,: Isus Cristos biruie! - sursa info maiuscluceru.ro


De pe net:
- Info: Wikipedia
- Crucea - ducu.de
- Prezentare PowerPoint - nicepps.ro - de citit si comentariiile

Album publicat pe: Google1,  Facebook:  blog. A.M.C,  
Turda - Biserici si cimitire
Arta

- Diverse

$
0
0


Blogmeet Culinar Ariesan - Turda  - Youtube - autori   CUA
Case in copaci  - Youtube

Ciori  -  Picasa1 - Youtube "Cioara de la geamul meu"
Copaci  -  Picasa1
Colegiul National"Mihai Viteazul"-Expo-Flora 2010 -Picasa5 -Youtube-Str.Dr.I.Ratiu,Nr.111
Culinare
Din Baia Mare - "Cristos a Inviat" -  Youtube
E primavara in ianuarie -  Facebook
EVENIMENTE - linkuri
Expozitie chinologica  -  Picasa2
Expozitie columbofila - Turda  -  Youtube
Expozitie de animale mici  -  Picasa5  -  Piata Republicii - 2015.04.09
Expozitie - Deleanu Marta, Nagy Annamaria, Suba Laszlo - Youtube - Str. Libertatii, Nr.2-4
Expozitie de caricaturi - Dumitru Popa  -  Youtube  - Str. Libertatii, Nr.2-4
Expo Flora - 2013 si expo. lucrari ale artistilor plastici -  Picasa5s - Str. Aurel Vlaicu, Nr.3
FLORI
Fotografii - selectii de pe net - Picasa1
Joculet de pe net - Link - Prinde pisoiul:))
MAIDANEZI   -  linkuri
Miting - "Salvati Rosia Montana"  - 2013.09.09  -  Picasa13  -  Youtube
Miting - "Salvati Rosia Montana" -  2013.09.16  -  Picasa13  -  Youtube
Miting - "Salvati Rosia Montana"  - 2013.09.23  -  Picasa13  -  Youtube
Miting - "Salvati Rosia Montana"  - 2013.10.14  -  Picasa13  -  Youtube
Natura vie  -  Picasa1
Pasari -  Picasa1
Pasti - Iepuras turdean  -  Youtube
Orarul Autobuzelor STP -  Picasa
Salonul de Iarna 2014  -  Youtube  -  Str. Libertatii, Galeria de Arta
Slow Food - Scoala de vara gastronomica  -  Youtube - filmarea lui Paul Z.
Slow Food - Secvente de la Scoala de vara gastronomica -  Youtube
Turda - Inaintea Sarbatorilor de Iarna (capra)  -  Youtube
Troite  -  Picasa1


De pe net:
Turda - Rosia Montana, info. - publicatie de pe net. Apusenii Liberi

Vezi Diverse

Turda - Piata Republicii, nr.52 - Teatrul Municipal "Aureliu Manea" si Biblioteca Municipala "Teodor Murasanu"

$
0
0

 - Teatrul Municipal "Aureliu Manea" -  Informatii 

-  Biblioteca Municipala  "Teodor Murasanu" - Informatii 




De pe net:
 - Imagine veche cu  fosta cladirea de pe locul actualei cladiri a teatrului - sursa: Facebook, R.C., 2016
- Album cu imagini vechi - Facebook,R.C. 2016

Asculta in timp ce privesti !



Biblioteca  Municipala "Teodor Murasanu" si Teatrul Municipal "Aureliu Manea"

Imagini Google Maps - din anii: 2012, 2014

Imagini de altadata - Piata Republicii
Foto pe Panoramio, Facebook. I.L.T. - A.M.C.
Vezi: Piata Republicii 
Vezi Turda - Piete

Turda - Spaţiul verde din faţa Catedralei Ortodoxe

Turda - Str. Bogdan Petriceicu Hasdeu

$
0
0
Bogdan Petriceicu Hasdeu - (n. 1838, Cristinești, Hotin, actualmente în Ucraina— d. 1907, Câmpina)
Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic - info Wikipedia

Nr.1       - Biserica Reformata Calvina Turda-Veche  - 
Nr.2       - Muzeul de Istorie   - 
Nr.4       - Fosta Scoala "Teodor Murasanu"  -  Picasa5s  -  Panoramio
Nr.1,3,9 - Ruinele fortificatiei medievale . H.Picasa5s - M.Picasa5s - Panoramio - 
Nr.13     - Biserica Nou Apostolica  -  Picasa5s  -  Panoramio 
Lapidariul din Parculetul Muzeuluil - linkuri si informatii
Punte si Paraul Racilor -  Picasa5s - Panoramio - in zona Str. B.P.Hasdeu, Str. Mircea cel Batran si Intr. Muzeului
Punte si Paraul Racilor -  Picasa5s - Panoramio - in zona Str. B.P.Hasdeu si Str. Augustin Bunea











  - Nr.4       - Fosta Scoala Generala Nr.1 - - Info. E.Gergely, Istorie, pag. 378


Nr.4       - Fosta Gradinita Nr.4 - Din 1993 pana in anul 2010,  in curte cu clasele I-IV(info. Primaria)
Nr.4       - Scoala "Josika Miklos"


Imagini - Google Maps - 2012, 2014

Foto pe: Google4s: Panoramio si pe Facebook: I.L.T. -  A.M/.C.
Str. Bogdan Petriceicu Hasdeu
Lapidarii
Vezi Turda - Strazi

Turda - Str. B.P.Hasdeu - Lapidariul din parculetul muzeului - 2015,2016

Viewing all 4233 articles
Browse latest View live