Quantcast
Channel: Lumea văzută din Turda
Viewing all 4233 articles
Browse latest View live

Turda - Str. Ion Opris, nr.1 - Biserica Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului"


Turda - Str. Ion Opris, nr.1 - Biserica Ortodoxa - informatii din diverse surse

$
0
0

 -  Biserica Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" - linkuri


Parohia ortdoxa romana Turda-Oprisani I este continuatoarea “Parohiei Ortodoxe Romane Oprisani sau a Cristisului cum s-a numit pana in anul 1924”cand localitatea a primit numele de “Oprisani”in semn de omagiu pentru preotul martir Ioan Opris,paroh 1906-1918.....A fost construita in 1998 pe amplasamentul unde a existat o biserica din caramida si lemn ctitorita in anul 1886 de preotul Vasile Rus, ce a fost demolata. In perioada comunista s-au construit blocuri in imediata vecinatate a bisericii reducandu-i astfel mult din perspectiva. In curtea Bisericii se afla bustul preotului martir Ioan Opris, opera realizata in anul 2004 de  sculptorului Emilian Savinescu  (faceebook) - sursa protopopiatulortodoxturda.ro


Pisanie
"Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu desavarsirea Sfantului Duh, Ziditu-sa din temelie aceasta Sfanta Biserica cu Hramul "Adormirea Maicii Domnulu", intre anii 1977-1997, prin jertfelnicia credinciosilor din cartierul Oprisani, Turda.
Piatra de temelie s-a pus in anul 1977 sub pastorirea Pr. Mihai Teiusan. Datorita vitregiilor vremii, lucrarile de constructie au continuat sporadic, pana in anul 1983 ajugandu-se cu zidurile exterioare deasupra ferestrelor. In acelasi an s-au sistat lucrarile, s-a revocat autorizatia de constructie, si mai mult, s-a dispus demolarea celor executate pe motiv ca nu s-a respectat documentatia tehnica si ca zidurile sunt fragile. In toamna anului 1984 octombr.1 este numit ca preot paroh Dumitru Pop, iar ca preot slujitor Vasile Stiopei. Prin demersurile preotului paroh s-a intocmit o noua documentatie tehnica executata de I.C.D. Cluj , prin ing.Ivantie Craciun, arhitect Sorin Scripcaru si Virgil Pop, documentatie care cuprinde consolidarea zidurilor cu 11 contraforti exteriori si 2 interiori, doua turnuri la intrare - 18 coloane in interior pentru sustinerea si dezvoltarea balcoanelor pe toata lungimea zidurilor, a boltilor si a cupolei.
Asa s-a preintampinat demolarea zidurilor si s-a cerut aprobarea pentru continuarea lucrarilor. Autorizatia s-a obtinut pe 31 iulie 1987, an in care s-a reluat constructia. Biserica odata terminata a fost impodabita cu capeteasma din stejar sculptat, mobilier, clopot, candlabre, o pictura in tehnica "A Fresco" (in stil neo-bizantin)  executata intre anii 1991-1995 de Mihai Gabur din Piatra Neamt, s.a. Lucrarile s-au efectuat prin grijea , osteneala si contributia Pr. Paroh Dumitru Pop, a Consiliului Parohial, a credinciosilor din aceasta parohie si a altor buni crestini.
S-a sfintit acest Sfant lacas in anul Domnului 1997 aug.31, in vremea Prea Fericirii Sale Teoctist , Patriarhul Romaniei, de catre I.P.S. Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Clujului, P.S. Andrei Andreicut Episcop de Alba, consilieri eparhiali, P.C. Protopop Gheorghe Gotea inconjurati de un sobor de preoti si un mare numar de credinciosi."
Placa Comemorativa
Sub altarul acestei Sfinte Biserici odihnesc in Domnul
Preot Vasile Rus 1819-1867 - ctitorul vechii biserici 1866
Preot Ioan Petrutiu 1848-1903
Preot Ioan Opris 1878-1918 - Eroul national luptator pentru unire ucis de jandarmii maghiari.
Silvia Opris 1883 - 1968
Ing. Remus Oprea 1918-1946 - asasinat de maghiari
Preot Nichita Avram 1901-1959
Sidonia Avram 1908-1980
Odihneasca-se in pace!
 Fam. Bembea

 - Placa comemorativa , inscriptie:
" IN ACEASTA BISERICA A SLUJIT CU MARE CREDINTA CA PREOT IOAN OPRIS CARE A FOST UCIS MISELESTE IN 8 NOIEMBRIE 1918 PENTRU CAUZA MARII UNIRI "

"Parohia Ortodoxa  Oprisani I-IV
Inca de la jumatatea secolului XIX-lea ortodocsii si-au amenajat un modest lacas de cult.  In anul 1866 a fost cladita o biserica din caramida arsa pe actualul teren unde se afla cea noua, prin contributia credinciosilor. Era construita sub forma de nava cu tavan din lemn. Preot Vasile Rusu. A urmat preotul Fodorean, care a ridicat si casa parohiala si o scoala confesionala. In 1905 preot in parohie este Ioan Opris care mareste scoala confesionala. Este ucis s in 1918 de honvezii unguri." Urmeaza ca preoti Augustin Craciun, iar din 1929 pana in anul 1959, preotul Nechita Avram.
. - Info.  Prof. dr. Eugen Gergely in cartea "Turda- Istorie si Contemporaneitate", pag. 280 281
In curtea bisericii, pe partea stanga se afla o troita din lemn ridicata in memoria preotilor care au slujit in aceasta biserica. Autorul troitei este turdeanul,  Nelu Copil. (De acelasi autor exista o troita  in curte la Cazarmi. Nelu Copil a mai executat lucrari de sculptura in interiorul Catedralei  Ortodoxe)

 - Biserica Ortodoxa din MR.II - Violeta Nicula - Date istorice si Obiective turistice - pag.39

Casa Parohiala pe str. Ion Opris nr.7


Parohia ortdoxa romana Turda-Oprisani I  - sursa info: siteul Protopopiatului Ortodox Turda 
Parohia Turda Oprișani IV info. siteul Protopopiatului, .."s-a înființat la 1 aprilie 1998, desprinzându-se din Parohia Turda Fabrici și Turda Oprișani I, fiind localizată în cartierul Oprișani-Micro I cuprinzând străzile: Rapsodiei, Baladei, Constructorilor nr. 1-20, Calea Victoriei nr. 1-7 și 94-98.
..Este contiunatoarea “Parohiei Ortodoxe Romane Oprisani sau a Cristisului cum s-a numit pana in anul 1924”,cand localitatea a primit numele de “Oprisani”in semn de omagiu pentru preotul martir Ioan Opris,paroh 1906-1918.Tot in semn de omagiu,prin stradania preotului-paroh si a bunilor credinciosi,in anul 2004,in incinta bisericii,I s-a ridicat un bust,executat de sculptorul Emilian Savinescu. Parohia face parte din protopopiatul Turda,iar biserica are hramul “Adormirea Maicii Domnului.
Prima atestare documentara a localitatii este din anul 1288,pomenita intr-un document ca “Villa Cruciferarum Tordensis”iar cu numele de “Kerestes”apare in anul 1322.Asezata pe o campie in imediata vecinatate a anticei Potaissa,pe malul drept al Ariesului,Oprisani este una dintre vechile asezari transilvanene.O modesta bisericuta de lemn-ca peste tot in Transilvania – a servit veacuri de-a randul ca loc de inchinaciune crestineasca,speranta si ridicare spirituala.Faptul ca in inventarul bisericii a figurat pana nu de mult Kiriacodromionul de Balgrad(1699)-cu insemnarea cumpararii sale in anul 1700 si multe alte cartii liturgice,ne indeamna sa recunoastem o cu mult mai mare vechime pe seama asezamantului bisericesc decat aceea pe care o arata documentele scrise ale parohiei si care incep abia in anul 1847.
La 1866 s-a construit o biserica din caramida arsa, in forma de nava, prin contributia credinciosilor si a preotului Vasile Rusu(1847-1867),
Oprisanii s-au dezvoltat nespus de mult in perioada intrbelica,dar mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial cand trebuintele spirituale ale unei atare comunitati au cerut ca necesitate un nou locas de cult care sa faca fata numarului sporit de enoriasi si trebuintelor spirituale ale acestora.
In anul 1977 s-a pus piatra de temelie a noii biserici sub indrumarea preotului Mihai Teiusanu.Datorita vitrgiilor vremii lucrarile de constuctie au continuat sporadic.Pana in anul 1983 s-a ajuns numai cu zidurile exterioare pana deasupra ferestrelor.In acelasi an s-au sistat lucrarile,s-a revocat autorizatia de constructie si, mai mult,s-a dispus demolarea celor executate pe motiv ca nu s-a respectat documentatia tehnica si ca zidurile sunt fragile.
In toamna anului 1984,octombrie 1,este numit ca preot paroh Dumitru Pop care face toate demersurile pentru a salva ce s-a construit.Cu mare greutate s-a angajat o echipa de la Institutul de Cercetare si Proiectare Cluj,formata din ing.Ivantie Craciun,arhitectii Sorin Scripcaru si Virgil Pop.S-au facut expertize tehnice ale fundatiei si zidurilor si s-a intocmit o noua documentatie tehnica adaptata constructiei si care cuprinde:consolidarea zidurilor cu 11 contraforti exteriori si 2 interiori,cu grinzi de legatura si sustinere ,realizate prin strapungerea zidurilor in 3 puncte la fiecare contrafort; 2 turnuri la intrare cu inaltimea de 24 metri fiecare;18 coloane in interior pentru sustinerea si dezvoltarea balcoanelor pe toata lungimea zidurilor,pe o latime de 3 metri,a boltilor si a cupolei.Asa s-a preintampinat demolarea zidurilor si s-a cerut aprobare pentru continuarea lucrarilor.Autorizatia s-a obtinut pe 31 iulie 1987,an in care s-a reluat constructia,iar in 1989,la sarbatoarea Nasterii Domnului am ofciiat sf.Liturghie.
Odata biserica terminata a fost dotata cu o catapeteasma din stejar sculptat executata de fratii Airinei Ioan si Constantin ,cu mobilier,clopot,candelabre si altele. Intre anii 1991-1996 biserica s- a impodobit cu o frumoasa pictura executata in tehnica fresca,de catre pictorul Mihai Gabur.Acesta a pictat icoanele de pe iconostas si icoana hramului de pe fatada bisericii.
S-a sfintit in anul 1997,august,31 ..
In present parohia are aprximativ 2400 credinciosi.
Adresa:Turda,str.Ioan Opris Nr.7,cod postal
Biserica de: zid si lemn
Hramul :Adormirea Maicii Domnului
Anul construirii bisericii:1977-1997
Casa Parohiala:Da..."

Cruce  - Cruci -  IC XC NI KA înseamnă Isus Cristos biruieşte, (învinge, depide, dacă faceţi parte din curentul care respinge arhaismele şi slavonismele… ).
sau, cealaltă variantă după DOLR,: Isus Cristos biruie! - sursa info maiuscluceru.ro

- Biserica din Cristis in care a slujit Preotul Martir Ioan Opris - I. Bembea - Ioan Opris Martir al Neamului pag. 82


Foto pe Panoramio,  biserici.org
Str. Ioan Opris - linkuri si info.
Vezi Turda - Strazi
Vezi Turda - Biserici si cimitire




Turda - Aleea Lacurilor - Ruinele unui fost hotel

$
0
0


Info:
"In anul 1936 s-a construit la Băile Sărate un hotel (lângă movila din centrul bazinului), prăbușit după scurt timp, din cauza amplasării sale pe un teren alunecos" (info. wiki.)
Ruine 
Pe Aleea Lacurilor se pot vedea ruinele unui fost hotel construit in anul 1936 ce s-a prabusit urmare cutremurului de pamant din anul 1940 (info. wiki.)
N.A.
Din cele spuse de localnici, dupa ce hotrelul a fost "inghitit" de pamant" acesta a fost reconstruit. Urmele de pe Aleea Lacurilor fiind a celui de al doilea hotel prabusit si el  in timpul razboiului din 1944
- "In 1938 s-a construit la Băile Sărate din Turda un hotel de 30 de camere, prăbuşit nu mult timp după aceea, probabil din cauza fundamentului instabil, insuficient cercetat"

Foto pe Panoramio
Aleea Lacurilor - linkuri
Vezi Baile Sarate
Vezi: Bai si Mine
Vezi Turda - Strazi
Vezi Turda- Istorie

Turda - Aleea Lacurilor - video

Turda - Aleea Lacurilor

Turda - Aleea Erasmus Nyárádi - panorame

Turda - Aleea Erasmus Nyárádi - cimitir

Turda - Aleea Erasmus Nyárády


Turda - Biserici si cimitire - informatii din diverse surse

$
0
0


            - Preoti 
- sursa - Dana Deac - Inscriptii in sare, pag. 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96

 - Biserici ortodoxe in trecutul medieval: Biserici de zid ortodoxe: din Rediu din sec.XIV, "capela valachorum" de langa Petresti si biserica "Sfintilor Arhangheli" din Sandulesti, construite in sec.XV

In Turda: in trecutul medieval exista un edificiu de cult ortodox in "cartierul" Sfantul Nicolae in zona strazii Sandulesti spre cariera de lut. Altul inspre satul Copaceni si al treilea la Salina, in Turda Noua ridicat de prefectul Nicolae Olah pentru muncitorii romani de la ocnele de sare - biserica "sovagailor" a taietorilor de sare. - sursa C.Rigman - Biserica, scoala....pag.20


- In anul 1700 lacasuri ortodoxe trecute la Biserica Unita cu Roma. Dupa 1948 Lacasuri greco -catolice preluate de Biserica  Ortodoxa -  E.Gergely - Istorie si contemporaneitate - pag.285


- Vasile Ratiu de Nagylak (1783-1870) a cumpărat un teren pentru un cimitir românesc greco-catolic şi ortodox, pentru că la acea vreme românii nu aveau voie să fie înmormântaţi în cimitirul oraşului Turda - info.Enciclopedia Romaniei.

   - "Daca in comunism biserica trebuia anulata acum ea trebuie compromisa" - citat Dan Puric -
In anii 80 in incercarea de a ascunde de ochii celor care treceau prin Turda, svelta catedrala, autoritatile locale au hotarat constructia mastodontul bloc "Big" in afara aliniamentului cerut de peisajul urban., La fel in Microraionul 1 a fost construit un bloc in fata bisericii - sursa: R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag. 102, 103 - Imag.Big, imag. Biserica Mr.2

- Protopopiatul Ortodox Turda  - pag. Web - info. ziarul21 - 2015.04.27
Publicatii personale pe Biserici.org - lista de linkuri
Turda - Istoria Bisericii Romanesti
Mormantul lui Hristos de la Ierusalim
De ce pomenim mortii
Ortodox Music
Spirituale - linkuri
- Simboluri in Bisericile din Turda - ziarul21.ro - 2011.08.18
- Cimitirele Orasului Turda -  Wikipedia
- Troite, Cruci , Crucifixuri, Tripticuri, Monumente din Romania - Panoramio
- Asociatia Filateristilor din Bucuresti - Biserici Turdene - Facebook, Suciu Petru


Din presa:
- Adrian Papahagii - Ura starnita impotriva bisericii - cocoon.ro - nov.2015
- Cu spatele la ei - Facebook
- Calendar crestin ortodox - 2016 - noutati.ortodoxe
- Un raspuns ortodox la niste calomnii greco-catolice - cuvantul-ortodox.ro

Turda - Aleea Durgaului, Nr.7 - Accesul in salina

Turda - Aleea Durgaului, Nr.7, din hol - expo. documente

Turda - Aleea Durgaului

$
0
0
Aleea  are acces  de pe  Drumul Ploscosului sau (portiune neamenajata) de pe Str. Agriculturii
Include drumul amenajat ce leaga Intrarea Salinei de la Nr.7 cu Strandul amenajat pe Lacurile 4 si 5. Aleea se continua neasfaltata in zona lacurilor neamenajate

- Nr.7 -  Salina
- Strandul - Lacul Ocnei si Lacul Rotund



De pe net:

 -  vedere panorama de pe net 

 - Durgau - iarna - Facebook. A.H., ian.2016

Imagini panorama 360 - Google Maps - 2012,  2014

Foto pe Panoramio, Facebook: I.L.T. -  A.M.C.
Durgau-Valea Sarata - linkuri
Vezi: Turda - Bai si Mine
Vezi: Turda - Strazi

- Biserici si cimitire din Turda

$
0
0




Informatii  -  din diverse surse
Catedrala Ortodoxa - Sf. Arhanghel Mihail si Gavriil  -  Str. Andrei Saguna, nr.2
Biserica Ortodoxa - "Invierea Domnului" - Calea Victoriei,nr.31
Manastire Ortodoxa - "Sfintii Arh 'Mihail si Gavril" - Picasa5s  - Panoramio - Aleea Obeliscului, nr.5

Biserica Ortodoxa - "Inaltarea Domnului"    - Str. Randunicii, nr.29
Biserica Ortodoxa - "Pogorarea Sfantului. Duh"   - Str. Fragariste, nr.32
Biserica "Ratestilor"-"Adormirea Maicii Domnului" - Str. Ghe. Lazar, nr.17,19
Biserica Ortodoxa "Dintre Romani" - Adormirea Maicii Domnului - Str. Sirenei, nr.17
Biserica Ortodoxa "Sf. Ioan Botezatorul" -  Picasa5s  -  Panoramio - Str. 22 Decembrie 1989, nr.15
Biserica Ortodoxa "Sf. Ioan Botezatorul" - Picasa10 -  Panoramio - Str. Stefan cel Mare, nr.12-14
Biserica "Sovagailor" - "Sfanta Treime " - Picasa8 - Panoramio -  I.L.T. - A.M.C. - Str. Salinelor, nr.10
Biserica Ortodoxa  - "Adormirea Maicii Domnului" -  Picasa3 - Panoramio -  Str. Ioan Opris, r.1
Biserica Ortodoxa "Inaltarea Sfintei Cruci", capela I si II  - Str.Panselutelor, f.n.
Biserica de lemn  "Inaltarea Domnului"  - Str. Harcana
Biserica Ortodoxa "Sf. Gheorghe"  -  Picasa2  -  Panoramio - Str. Poiana, Nr.49
Capela ortodoxa a  Spitalului Turda  -  Picasa8 -  Panoramio - Str. Andrei Muresanu, nr.12 - 16
Biserica Greco-Catolica "Regina a Pacii si a Sfantului Rozariu" - Picasa5s - Panoramio -str. Dacia,2
Biserica Greco-Catolica - "Sf. Petru si Pavel" -  Picasa3 -  Panoramio - Calea Victoriei nr.3A
Biserica Greco-Catolica-"Adormirea Maicii Domnului" - Picasa2 - Panoramio - Str.Campiei,69
Biserica Romano-Catolica - Sf. Maria  -  - P-ta Republicii, nr.54
Biserica Franciscana - "Sf. Rege Ladislau "   - Str. Avram Iancu, nr.49
Biserica Reformata - Turda-Noua  -  Picasa8 - Panoramio   - Piata Basarabiei, nr.,12
Biserica Reformata - Turda-Veche    -     Str. B.P.Hasdeu, nr.1
Biserica Reformata - Poiana  -  Picasa2  -  Panoramio -  - Str. Campiei, nr.47
Biserica Unitariana    -   -  Str. Dacia, nr.3
Biserica Penticostal Apostolica Filadelfia  -  Picasa  -  Panoramio - Str. Tineretului nr.40
Biserica Penticostala Apostolica  -  Picasa6  -  Panoramio - Str. Avram Iancu, nr.41
Biserica Penticostala Calea Vietii  -  Picasa9  -  Panoramio - Str. Caisului, Nr.3
Biserica Penticostala  -  Picasa2  -  Panoramio  - Str. Hategului. Nr.2d, portiune redenumita,Str. Lisca
Biserica Penticostala "Speranta"  - Picasa4  -  Panoramio - St. Ion Luca Caragiale. F.N.
Biserica Apostolica La Betel -  Picasa5s  - Str. 22 Decembrie 1989, nr.10
Biserica Nou Apostolica - Picasa  -  Panoramio  -  Str. B.P.Hasdeu, nr.13
Biserica lui Dumnezeu Apostolică Creştină Filadelfia -  Picasa5s  -  Panoramio -  Str. Bicazului, Nr.9
Biserica Adventista IMAHAZ -  Picasa5s  -  Panoramio  -  Str. Axente Sever, nr.38
Biserica Evanghelica C.A.  -  Picasa7  -  Panoramio - Str, V,Alecsandri, nr.12
Biserica Adventista de Ziua a Saptea "Speranta"  - Picasa2- Panoramio  - Str. M. Viteazu, nr.4c - o
Biserica Crestina Baptista Nr.1 "Speranta"  - Picasa5  -  Panoramio - Str. George Cosbuc, nr.9
Biserica Crestina Baptista "Turda-Noua"  -  Picasa8  -  Panoramio  -  Str. Rosiori, Nr.2
Biserica Baptista -  Picasa52  -  Panoramio - Str. Gelu, nr.5
Sinagoga - Picasa6 - Panoramio - Str. M.Eminescu, nr.26
Sala Regatului a Martorilor lui Iehova  -  Picasa7  -  Panoramio  -  Str. Nicolae Iorga, Nr.44.A
Sala Regatului Martorii lui Iehova -  Picasa4  - Str. Izvor, Nr.18
Sala de Congrese Martorii lui Iehova   -  Picasa10  -  Panoramio - acces din str. Alba Iulia
Fosta Biserica Luterana -
Biserica Maranata - Str. Ocnelor Nr.7 - info. biserici.turda.rou.ro.
Biserici din Turda - Partea I - a reeditata - Youtube
Biserici din Turda - Partea I - a - Youtube
Biserici din Turda - Partea II - a - Youtube
Biserici din Turda - partea III -a - Youtube

Cimitirul Turda-Veche - Picasa5s  -  Panoramio  - I.L.T.  -  A.M.C.. -  informatii si linkuri
Cimitirele din Turda - Youtube
Cimitirul 1 din Oprisani II - Picasa - Panoramio
Cimitirul din Oprisani III - Picasa - Panoramio - Str. I. Agarbiceanu
Cimitirul din Poiana - Picasa2 - Panoramio - Str. Plaiului
Cimitir - Aleea  Erasmus Nyaradi - cimitir  -  Picasa9 -  Panoramio
Cimitir - Str.Valea Florilor -  Picasa2  -  Panoramio - fost catun Petrilaca
Cimitirul Crestin din Turda-Noua - Panorame -  Picasa8 - Panoramio
Cimitirul Evreiesc din Turda Noua - Picasa8 - Panoramio
Imagini Vechi - BisericiPPS
Morminte din curtea Bisericii "Dintre Romani" -  Picasa5s  -  Panoramio - Str. Sirenei, Nr.17
Morminte din curtea "Bisericii Ratestilor"  - Picasa5s - Panoramio - Str. Ghe. Lazar, Nr.17,19
Mormintele de la Petrilaca  -  Picasa  - Panoramio  - morminte
Troite  -  Picasa1
Cruci -  Picasa1
Imagini de altadata -  Picasa1


- Exista capela si la: Unitatea Militara si la Sediul Politiei - E. Gergely - Istorie ..- pag.285



 - Fosta bisericuta  fara turla a ortodocsilor din Turda Veche, pe str."Submaluri" si bisericuta construita din piatra pe Str. Cimitirului din Turda-Noua  - sursa. E.Gergely - Istorie si contemporaneitate, pag. 275

 - Camera Altarului - Salina Turda - sursa Dana Deac - Inscriptii in sare, pag. 79


Publicate pe Facebook: -I.L.T. -  A.M.C
Publicate: pe biserici.org
Imagini vechi - linkuri
Vezi Turda - Cimitire pe Panoramio
Vezi Turda - Lacasuri de cult pe Panoramio
Vezi Turda - Biserici si cimitire
Vezi Turda - Strazi

Turda - Aleea Corbului

Turda - Aleea Băilor - panorame


Turda - Aleea Bailor

Turda - Bai si Mine - informatii din diverse surse

$
0
0
- Formarea lacurilor - info facultatea de Geologie , Geografie, Comunitati de diatomee - pag.6

- Lacurile sarate din Turda - info: -  Aerul si apa Componente ale mediului - pag.8


 - "Începuturile exploatării sării la Turda
Situat în partea de nord-est a orașului Turda, zăcământul de sare cu o grosime medie de 250 de metri a fost exploatat sistematic, inițial prin lucrări de suprafață, iar mai târziu – în subteran. Se presupune că lucrările au debutat la Turda în perioada ocupației romane în Dacia, când orașul purta denumirea latină de Potaissa, cea mai bună dovadă în acest sens fiind existența unor galerii de exploatare piramidale, despărțite prin împletituri de nuiele, redescoperite în anul 1862...." sirsa - Historia.ro


   - Exploatarea sarii din perioada preromana Retragerea aureliana - sursa: O. Mera, T. Stefanie, V. Visinescu - Cetatea din Muntele de Sare (2010)  - lucrari la suprafata  - pag.  781314

  - Lucrari romane subterane dupa anul 200  - sursa: O. Mera, T. Stefanie, V. Visinescu - Cetatea din Muntele de Sare (2010), pag.20, 21



" Zacamintul de sare de la Turda a fost cunoscut si exploatat din cele mai vechi timpuri, insa exploatarea sistematica incepe in perioada ocupatiei romane in Dacia. Sarea era exploatata in camere de 17-34 m adancime si 10-12 m latime, dispuse una langa alta si despartite intre ele de o intaritura de siguranta. Sistemul asigura o extractie masiva a sarii, insa era aplicabil numai in zonele unde sarea era situata aproape de suprafata" - Info Aerul si apa componente ale mediului - conferinta 2010 - pag.

-   I.Al Maxim - Lacurile Sarate - pag. pe Picasa -  pag. 256,


- Lacurile Romane
Sub acest titlu sunt cuprinse toate lacurile situate pe spinarea masivului dela E "Masivul Roman" O parte dintre lacurile de aici nu este exclus sa se fi nascut in urma exploatarilor romane, prin prabusirea si umplerea ocnelor cu apa. Insa cele mai multe dintre ele, mici ca intindere si scunde ca adancime , credem ca isi datoresc existenta exploatarilor rudimentare , practicate dupa romani, in Eviul Mediu, prin asa numitele gropi de sare...Romanii care cunosteau mai bine arta mineritului si care aveau tehnicieni foarte versati , nu-si pulverizau timpul in astfel de lucrari fara nici un randament economic., dealcum ocne adanci, sapate dupa toate regulile tehnicii moderne s-au interceptat , dupa cum am spus , in exploatarile actuale dela masivul Ocnei...sursa: I.Al. Maxim - pag. 264


     - "Sarea timpul si omul" - Exploatarea sarii in Dacia Romana -  pag: 535455


- Metode de exploatarea sarii de catre romani la Ocna Mures in galerii de coasta si camere cu stalpi - info:  -  Aerul si apa Componente ale mediului - pag.10

-  "Primele exploatări romane la Turda au fost cele de la Băile Sărate („Turda-Băi”), apoi cele de la Durgău-Valea Sărată"......."Romanii lucrau numai la suprafață, în gropi patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate ușor pe punți alunecoase și cu aparate simple de ridicat, după care o părăseau și începeau alta. Așa au extras romanii sarea peste tot în Ardeal, iar excavațiile părăsite au devenit lacuri." - Fraza se regaseste scrisa identic in aproape toate paginile ce se refera la minele din Transilvania - Wikipedia     OBS. A.M.C.  Romanii nu au exploatat si subteran?  vezi si Dana Deac, Inascriptii in sare : pag. 17   sau Ion Al. Maxim - pag, 248249s.a publicatii. Perioada de cand dateaza lacurile de pe versantul vestic de la Durgau nu este clarificata. Ele nu apartin evului mediu atunci carei perioade? Nu exista certitudine in afrmatia editata de Wikipedia intrucat parerile sunt diferite in randul oamenilor de specialitate. 

 - Vegetatia - sursa: O. Mera, T. Stefanie, V. Visinescu - Cetatea din Muntele de Sare (2010), pag. 67


- Albina Carpatilor -  din anul 1800 - Romanii exploatau sarea in gropi cu baza conului in sus. Dupa romani  s-a exploatat cu baza conului in jos. - pag. 333

- Exista 4 lacuri romane - unibuc.ro - pag. 410



     - Sarea si roul ei in istorie - Pe vremuri sarea era atat de rara incat nimeni nu-si permitea sa o risipeasca de aci si expresia "daca se varsa sarea , iese cearta" sursa Dana Deac - Inscriptii in sare pag. 7:  8 si 

 - Primii care au inceput exploatarea sarii au fost Dacii. Romanii au venit dupa aur si sare, Sapaul la suprafata in gropi separate intre ele cu cate un perete intarit. - sursa,  Dana Deac - Inscriptii in sare pag  12

  - Romanii sapau pana la adancimea de 34 m. Sarea era scoasa la suprafata cu ajutorul unui scripete numit crivac actionat de cai dupa care urma drumul sarii: uscat, Aries, Mures, cu plutele pana la Apulul de unde cu caravanele  pana in Peninsula Balcanica - sursa. D. Deac, Inscriptii in sare...pag.  13  
  - In perioada romana  106-274 exploatarea sarii s-a intensificat si perfectionat. In afara masivului de sare dela Durgau s-a exploatat si la Baile Sarate. Metodele de exploatare au inregistrat un progres evident, fie in ognele de suprafata in anfiteatre adanci pana la 30 m fie in exploatari subterane. Nu se cunoaste exact minele romane de la Durgau.- sursa: Dana Deac - Inscriptii in sare, pag. 17 si 18

  - In perioada prefeudala, importanta sarii i-a adus la Turda  pe navalitorii tatari si turci dand foc la oras, acesta refacandu-se de fiecare data. In feudalismul timpuriu ungurii din Campia Panonica si-au consolidat la Turda o cetate regala fortificata. Cea dintai atestare documentara apare in limba latina medievala care aminteste de "vama de sare" din cetatea Turda ( Castrum Torda). Sarea a aparut si ca insemn pe un vechi sigiliu a orasului. In 1786 extragerea si transportul sarii au devenit monopol al statului.In 1770, perioada Imperiului Habzburgic se infiinteaza scoli mai mult practice ale salinei cu preponderenta nemtesti. Din 1872 salina devenind  nerentabila datorita concurentei se propune inchiderea ei.  In anul 1932 mina se inchide definitiv. In perioada razboiului a fost loc de refugiu. Intre 1950-1992 - in galeria de acces au fost depozitate butoaie cu branza - sursa: Dana Deac - Inscriptii in sare  14, 15

 - In sec XVI existau la Turda trei puturi. Unul era pentru aeraj pe care se cobora un cazan de arama cu foc pentru crearea curentului de aeraj. La suprafata era o incinta plana numita casa vartejelor, acoperita si ateliere, depozite si magazii. Lucrau muncitori specializati, taietori de sare. Scoaterea la suprafata se facea cu crivacul actionat pe principiul scripetelui. Era actionat de cai. Sarea era scoasa in saci confectionati din piele. - sursa Dana Deac inscriptii in sare pag. 21


- Exploatarea sarii a luat amploare in perioada Imperiului Habzburgic. In anul 1932 a dat faliment.
In timpul celui de al doilea Razboi Mondial salina a fost folosita ca adapost antiaerian. - sursa Dana Deac - Inscriptii in sare, pag. 21

 - Obiceiuri/Ocnasii - legenda - In eviul mediu, iobagii sau angajatii pe un an pentru abateri erau pedepsiti aspru. - sursa Dana Deac - Legende de pe Valea Ariesului, pag. 28


-  Culegatorii de sare - legenda -  Bacanul farmacist, Bende spunea " nu dat la noi sare de la stat si nu avem la bolda, Mereti, ma rog frumos la sos kut (fantana sarata) or la Dorgo. Apoi acolo musai ca este sare cacalau si nu-i musai dati plata" -  sursa Dana Deac - legende de pe Valea Ariesului, pag. 55

Drumul sarii - Copia Miliarului de la Aiton - pag. pe blog

De pe net:
Valeriu Cavruc, Vasile Moga, Alexandru Stãnescu -  Sarea timpul si omul - Exploatarea sarii in Dacia Romana
-  Exploatarea sarii in Dacia Romana - cimec.ro
-  Aerul si apa Componente ale mediului
- Facultatea de Biologie Geografie - Comunitati de diatomee
- JuniorRanger.ro - Rezervatia Naturala Saraturile si Ocna Veche - " are o suprafata totala de 140 ha ( include zona Durgaului si a Bailor Sarate) din care 10 ha suprafata de protectie de interes National.
- Saraturile si Ocna Veche - studiidemediu.ro
- Sare gema - Wikipedia
Aventura Urbana la Turda  -  TVR 2 - Youtube - 2012
- WorldWideRomania.com - Cel mai adanc lac Antroposalin din Romania si Europa - 160 m la Ocna Sibiului Lacul "Avram Iancu"
- Lacurile sarate de la Turda - Facebook - Alex Drumetu - 2013.11.10 - foto de pe Imagini vechi si Lumea vazuta din Turda
- Un pic de istorie - ocnamuresonline, autor Radu Chinta
 - Plută cu care s-ar fi făcut în trecut transportul unei părţi din sarea extrasă la ocnele din Turda pe Arieş şi pe Mureş spre Ungaria. Nu toţi autorii sunt însă de acord că Arieşul, din cauza adâncimii sale mai reduse, ar fi fost navigabil. Altă parte din sarea extrasă se transporta cu căruţe la debarcaderul de la Mirăslău, unde se încărca pe plutele care navigau pe Mureş. sursa Facebook, R.C .
- Istoria aurului alb din bucate - adevarul.ro, ian.2016
- Colectie de imagini cu plante halofite la Turda - sursa Facebook, R.C., ian.2016


Imagini vechi - linkuri
Vezi: Istorie
Vezi Turda - Bai si Mine





Turda - Aleea Nicolae Titulescu

$
0
0
Nicolae Titulescu - (n. 1882, Craiova– d. 1941, Cannes) a fost un diplomat, jurist, profesor și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor.

Fosta Piata Stelutei, fosta Aleea Libertatii cf. lista sectiilor de votare,

In aceasta zona inaintea demolarii cladirilor pentru a face loc constructiilor de blocuri (in jurul anului 1970) exista o straduta care lega Str. Dr. Ioan Ratiu de Piata 1 Decembrie 1918, straduta ce purta numele de Str. Marasesti (info. Comentariu Suciu Petru, Facebook)


S-a inaugurat Fun Kids! uin cladirea fosta centrala - Turda-News - 2014.10.25
Foto pe  Panoramio
Vezi Turda - Strazi

- Turda - Parcuri

$
0
0

Turda - Aleea Mures

Viewing all 4233 articles
Browse latest View live