Quantcast
Channel: Lumea văzută din Turda
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4212

Turda - Str. Andrei Şaguna, Nr.2 - Catedrala Ortodoxă - informatii din diverse surse

$
0
0

Catedrala Ortodoxa - linkuri


Hram "Sfintii Arhangheli MIHAIL si GAVRIL" - 
Monument de arhitectura din anul 1955  - Info. E. Gergely - Istorie si Contemporaneitate - pag.279 si  istoricul bisericii scris de preot Octavian Baiesu 


Protopop Stavrofor Jovian Murasianu - ctitorul bisericii (scriere corecta a numelui  pe pictura originala)

Istoricul Bisericii Sfintii Mihail si Gavril din Turda
(Scris de preot Octavian Baies si afisat  la intrara in Catedrala)
Fii binevenit, iubite cititorule, in acest sfant lacas de inchinare unde scriu inaintea Domniei tale aceste randuri, poftindu-te, dupa cuvinta a lua aminte de cele de mai jos.


Istoria crestinismului la Turda isi are obarsia in urma cu multe viacuri, cand in canabele Castrului roman de la Potaissa miji pentru intaia oara credinta in Hristos. Protoparintii neamului nostru lasau sus pe dealul "Cetate" urme crestine in lut, in piatra si onix, precum acea celebra "Gema de la Potaisa". De atunci neintrerupt este sirul crestinilor pe aceasta milenara vatra romaneasca.
Dupa unele izvoare, in trecutul medieval in Turda ar fi fost trei biserici romanesti. Una situata in partea dintre raul Aries si Cariera de argila, alta in partea dinspre Copaceni si alta "La Saline". Daca primele doua s-au risipit, dupa unele pareri intr-o invazie tatara, dupa altele in anul 1601 cand Gh. Basta incendiaza cartierele romanesti, cea de la Saline nu numai ca-si continua existenta, dar va primi si unele privilegii.
Unirea cu Roma, impusa romanilor ardeleni, a fost semnata de protopopul Turzii, Pascu in numele a 28 de preoti. Din acest moment biserica romanilor devine biserica unita, cei statornici in credinta ortodoxa ramanand fara lacas de inchinare, folosesc in acesc scop un sopron.
Cu timpul reusesc a-si construi o modesta bisericuta de lemn, in afara perimetrului orasului, pe dealul Cimitirului. Aceasta mica biserica a avut un destin tulburator. Aici la 19 septembrie 1810 a fost ales in persoana lui Vasile Moga, primul episcop de origine romana al reinfiintatei Episcopii ortodoxe din Ardeal. Primeste la altarul ei si-i asculta predica intr-un miscator  exemplu de comunitate romaneasca a marcantului reprezentant al Scolii Ardelene, unitul Samuil Micu.
La 2 decembrie 1847 a gazduit alegerea intru episcop a marelui Andrei Saguna. Dupa ce a fost martora evenimentelor clocotitorului an 1848, isi incheie menirea, probabil mistuita de flacarile unui trasnet.
marile evenimente din istoria neamului nostru au fost, unele legate direct de Turda, ori au produs un ecou profund in sufletele romanilor de aci. Astfel la 1600 Mihai Viteazul numeste jude al Clujului pe Andrei Stancel din Turda. Aici isi afla tragicul sfarsit marele unificator de neam;  aici "cazu trupul saucel frumos ca un copaciu de ramasera crestinii saraci de dansul" .
Turda este implicata atat in istoria Rascoalei de la Bobalna, cat si in cea a lui Horea, iar anul revolutionar 1848 - 1849 abunda de stiriu despre participarea celor din Turda si imprejurimi la framantarile ce au cuprins Ardealul.
Ecoul Unirii Principatelor si mai cu seama a proclamarii independentei Romaniei este deosebit de puternic, Turda devenind un important centru de colectare a ajutoarelor pentru soldatii romani care in Bulgaria se jertfeau pe altarul Neatarnarii. De Turda se leagau mari sperante in timpul Memorandumului, aici activand Dr. Ioan Ratiu. Pe Altarul Marii Unirii de la 1918 cade jertfa preotul Ioan Opris, aici in Cristis, azi Oprisani in memoria preotului Martir.
In 1901 sediul Protopopiatului  ortodox se muta de la Agarbiciu - Viisoara la Turda, odata cu alegera ca protopop a lui Jovian Muresan. Sub conducerea sa incepe o epoca de inflorire a asezamintelor ortodoxe din Turda.
La 19 sept. 1926 se pune piatra de fundamentala a acestei catedrale, lucrarile sunt finalizate in toamna anului 1935, iar la 3 noiembrie este tarnosita de catre episcopul Lucian Triteanu al Tomanului. Dupa aceasta data continua lucrarile la pictura interioara pana in anul 1938 cand este resfintita de catre episcopul Nicolae Colan al Clujului, succesor al vrednicului vladica Nicolae Ivan sub care a inceput si s-a finalizat constructia.

ARHITECTURA

Descrierea bisericii lasam sa o faca proiectantul el ing. Ioan Traianescu prin al sau "Memoriu asupra bisericii ortodoxe "Sfintii Mihail si Gavril din Turda" din care citam: "O biserica de marime mijlocie in suprafata utila de 320 m.p. pentru marirea suprafetei utile am facut cate o galerie la pronaos si naos iar pentru accesul publicului cate o scara la dreapta si la stanga clopotnitei cu iesiri direct afara. Aceste doua scari dau acces la cor si la cula clopotnitei, dand nastere in fatada la doua turle mici alaturate clopotnitei. Prin dispozitia celor patru piloni ce sustin cupola centrala am obtinut un naos patrat de 9,2 m latime. Prin dispozitia boltilor moldovenesti ce se ridica deasupra naosului am obtinut ca turla centrala sa aibao proportie svelta cu diametrul de 5,40 m. Deasupra intrarii principale si in spatiul de sub clopotnita am prevazut spatiu de 36 m.p. pentru cor"

STILUL

intrebuintat este inspirat din vechile monumente ale tarii cu inclinatie spre stilul moldovenesc, avand asemanare cu monumentele ardelenesti, iar  "ca o amintire a epocii eroice a lui Mihai Viteazu,  am dat clopotnitei un aspect de cula."

PICTURA

este executata de doi dintre cei mai renumiti reprezentanti ai picturii bisericesti: Paul Molda si Gheorghe Belizarie. Primul picteaza iconostasul direct pe lemn, in ulei cu fond de aur, iar al doilea restul bisericii. Pictura fiind "la inaltimea picturii traditionale din bisericile istorice romanesti, izvor de unde pictorii s-au inspirat in aceasta opera de arta bisericeasca" (Din Procesul Verbal de receptie)
Tabloul lui Jovian Muresan executat in ulei de Gh Belizarie - (info: Violeta Nicula - Pag.37)

MOBILIERUL

Iconostasul, anvonul, tronurile arhieresti, stranele, tetrapoadele scaunele, au fost executate de prof. Aurel Pop din Tg. Mures, ornamentate  sculptural cu vita de vie, ingeri si frunze de acant stilizate.

PORTALUL

si usile sunt confectionate de tamplarul Mihaila Felezau si sculptate de D. Ungureanu de la Scoala de Arte si Meserii din Turda.

CANDELABRELE

din fier forjat, dupa conceptia prof. isidor iasinschi au fost confectionate de catre Simion Feurdean din Turda.

CLOPOTELE

in numar de patru au fost confectionate in turnatoriile din Sopron.

OBIECTELE DE CULT:

potir odajdii, carti si alte obiecte de cult si de podoaba provin din donatiile facute de Societatea femeilor Ortodoxe, de Elena Dancila, deacon Candin Anca cu sotia si alti credinciosi.
In timpul razboiului biserica a avut de suferit avarii care au fost remediate in graba, iar in anul 1955 a fost declarata monument de arhitectura, fiind una din podoabele arhitectonice ale orasului.
La inceputul anului 1986,  sub conducerea pictorului Dimitrie Banica s-a restaurat integral pictura interioara degradata de timp, de fum si praf, apoi s-au facut reparatii la acoperis, restaurandu-se si exteriorul.

PREOTII

care au slujit la altarul acestei biserici au fost Jovian Muresan, ctitorul ei. Aurel Gliga, Augustin Faur, Gheorghe Cojocneanu, Coriolan Muresan si Vasile Lupu. In prezent ea serveste nevoile religioase ale credinciosilor din parohiile Turda I si Turda III, avand ca titulari pe preotii Gheorghe Gotea si Octavian Baies.
Fii bine venit, iubite oaspete in acest sfant lacas de inchinare ce "s-a predat inaltei sale destinatii in anul 1935 si s-a resfintit, dupa restaurare, la 17 august 1986, ca sa fie in veci spre preamarirea lui Dumnezeu, spre intarirea credintei ei si a legii stramosesti cum si spre mangaierea sufelteasca a tuturor celor ce cu credinta si cu dragoste vor intra si se vor ruga intransa"
Preot Octavian Baies

- HRISOV
Ziditu-sa intru amintirea marelui Voievod Mihai Viteazul, acest sfant lacas cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", intre anii 1925-1935 de catre intreprinderile Generale Tiberiu Eremia, dupa planurile arhitectului I.Traienescu si s-a pictat intre anii 1936-1938 de catre pictorii Paul Molda (iconostasul) si Gh. Belizarie in tehnica ulei intr-o maniera artistica impresionanta.
La 3 noiembrie 1935 a fost sfintita de catre episcopul Romanului Lucian Triteanu ca reprezentant al venerabilului si vretnicului de pomenire vladica a Clujului Nicolae Ivan.
Biserica are forma traditionala de cruce imbinand elemente arhitecturale reprezentative stilurilor din cele trei provincii istorice romanesti si constituie un ansamblu armonios fiind un monument de mare frumusete al municipiului Turda.
Datorita timpului, intemperiilor, razboiului, fumului  de lumanari si prafului, intreg ansamblu impunea o grabnica restaurare. Astfel in ianuarie 1986 o echipa condusa de pictorul Dimitrie Banica din Bucuresti in timp de doua luni a restaurat intreaga pictura redand interiorului frumusetea si maretia de odinioara.
Ulterior s-a trecut la restaurarea exteriorului care datorita timpului, ploilor si altor factori a suferit degradari la tencuieli, acoperis , dar mai ales la stratulk de culoare ce era aproape in intregime deteriorat. S-au refacut tencuililece nu au rezistat, s-a dat apoi pe un strat de aracet o stropitura de culoare naturala, preparata din praf de marmora de Simeria, ciment alb si var. Toate aceste lucrari ce depasesc suma de 600.000 lei au fost initiate si permanent supravegheate de catre preotii parohi, iar pentru finantarea acestor investitii au contribuit, prin donatii, bunii nostri credinciosi precum si Protopopiatul Turda.
Istoricul semicentenar al acestei catedrale ce slujeste nevoile spirituale ale parohiilor Turda I si Turda III retine numele urmatorilor preoti: Augustin Faur, Gheorghe Cojocneanu, Coriolan Muresan, Vasile Lupu si actualii preoti Gheorghe Gotea si Octavian Baies.
Astazi 27 august 1986, s-a ressfintit  aceasta biserica de catre Inalt Prea Sfintul Arhiepiscop Teofil  Herineanu al Clujului insotit de prea Sfintitul Episcop Vicar Iustinean Maramuresanu, inconjurat de un sobor de preoti din Turda in prezenta unui impresionant numar de credinciosi, in zilele Prea fericirii Sale, Patriarh al Bisericii ortodoxe Romane, Loctiitor de Patriah Teoctist Arapas'
Protopop al Protopopiatului Turda P.C. Alexandru Spinciu
Preoti ai catedralei fiind: Gheorghe Gotea si Octavian Baies.
Inscrie Doamne in cartea vietii pe toti ostenitorii, donatorii si inchinatorii acestui Sfant Lacas.
Semnaturi...

- Corul Bisericii - infiintat in anul 1908 - info. E. Gergely - Istorie..pag.96
- E.Gergely  - "Turda Istorie si Contemporaneitate", Pag. 277 si  pag. 278,  pag.279
. - in anul 1955 - Catedrala este declarata monument de arhitectura

- Biserica a fost construita pe terenul cumparat de la Primaria orasului - parcela cunoscuta  cu numele  "Parcul Regina Maria" - sursa zamfirpop.files - imag.

- Catedrala Ortodoxa construita in 1925 poarta forme arhitecturale vechi inspirate din monumente romanesti - info. "Revista "Orasul"

Info de pe:  Siteul Protopopiatului Ortodox : TurdaITurda III
"Parohia Ortodoxă Română Turda I si  III
- 3. Biserica (imaginea) hramul: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
- 4. Data punerii pietrei de temelie: 5 septembrie 1926.....
- 5. Proiectul ei şi elemente particulare de arhitectură: arhitectura este o îmbinare a stilurilor caracteristice celor trei provincii istorice româneşti. Planul este in formă tradiţională de cruce. Caracteristică pentru această clădire este clopotniţa. Ea are formă de culă oltenească şi se aseamănă celei de la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia.
- 6. Pictura: în tehnica ulei
- 7. Date despre interior: iconostasul a fost sculptat de prof. Aurel Pop din Tg. Mureş, iar icoanele au fost pictate de Paul Molda. Biserica a fost pictată de Gheorghe Belizarie, fratele lui Dimitrie Belizarie, care a pictat Catedrala Patriarhală.
- 8. Data sfinţirii bisericii şi ierarhul care a sfinţit-o: 3 noiembrie 1935 ..
- 12. Câteva elemente legate de profilul actual al parohiei:
– număr de credincioşi: 1520
– activităţi culturale şi misionare: Corul Mixt al Catedralei cu o activitate de 107 ani. Mai activează Corul de fete Simbol, având o activitate de 21 de ani.
– activităţi sociale şi filantropice: Ocazional, prin colecte, se ajută diverşi credincioşi bolnavi sau aflaţi în situaţii delicate. Anual: cca. 3500 le
A fost ridicată in amintirea marelui voievod Mihai Viteazul, de Intreprinderile Generale Tiberiu Eremia, după planurile arhitectului Ioan Traianescu. Lucrarea a fost posibilă si datorită donaţiilor făcute de Banca Arieşeană, Societatea Femeilor Ortodoxe, de diverse întreprinderi şi persoane particulare.
Arhitectura este o îmbinare a stilurilor caracteristice celor trei provincii istorice româneşti. Planul este in formă tradiţională de cruce. Sfinţirea catedralei a fost făcută la data de 3 noiembrie 1935 de către episcopul Lucian Triteanu al Romanului. În anul 1955 a fost propusă monument de arhitectură, fiind una din podoabele arhitectonice ale oraşului.
Lăcaşul a fost construit cu o capacitate de 1.200 de persoane si se află in centrul oraşului. Terenul pe care a fost construită Catedrala, a fost cumpărat de parohie de la Primăria Turda, cu suma de 5205 lei.
În istoricul Catedralei intră numele ctitorului protopop Jovian Mureşanu, care a păstorit-o în decurs de 38 de ani, sub conducerea căruia s-a zidit, s-a pictat şi s-a sfinţit acest lăcaş de cult. Osemintele lui sunt aşezate la loc de cinste sub altar. Piatra de temelie a fost pusă în 5 septembrie 1926, iar lucrările au fost terminate în 1935. Caracteristică pentru această clădire este clopotniţa. Ea are formă de culă oltenească și se aseamănă celei de la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia.
Icoanele iconostasului au fost pictate de pictorul Paul Molda (1884–1955), iar interiorul lăcaşului de către Gheorghe Belizarie, între 1935-1938. Mobilierul, iconostasul, amvonul, tronurile arhiereşti, stranele, tetrapoadele, scaunele, au fost executate de prof. Aurel Pop din Tg. Mureş, ornamentate sculptural cu viţă-de-vie, îngeri şi frunze de acant stilizate.
Un lucru inedit este şi prezenţa în Catedrală a unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul la care se roagă credincioşii. Icoana a fost adusă din Bucureşti şi purtată în procesiune prin oraş, de care cu boi. Unele mǎrturii afirmǎ cǎ aceastǎ icoanǎ este grabnic folositoare femeilor care nu pot rǎmâne însǎrcinate.
De menţionat este şi prezenţa unei icoane cu chipul Mântuitorului, care are pe verso inscripţia: „Donată de o familie îndurerată de basarebeni, smulsă din sînul patriei. Rugaţi-vă pentru ei!”.
Datorită timpului, războiului, fumului de la lumânări, întreg ansamblul a necesitat restaurat. În anul 1986 s-a realizat restaurarea interiorului de către o echipa condusă de pictorul Dimitrie Bănică din Bucureşti. Ulterior a fost restaurant şi exteriorul. În partea stângă a intrării în catedrală, se află o pictură a regelui Carol al II-lea, în uniformă de general de vânători de munte, cu pelerina „Ordinului Mihai Viteazul”. Pictura a fost scoasă la iveală odată cu lucrările de restaurare."
Parohia Ortodoxa Romana Turda III

 - Catedrala Ortodoxa - info "Turda 20 de secole de istorie" - produs de Primaria Turda, pag. 34


   - Catedrala Ortodoxa - citeste despre: intemeietori, originea picturilor murale, misterul unei picturi, urme din gloante, "eliberatorii" au pangarit biserica. o icoana catolica in catedrala ortodoxa -  sursa: Daniela Deac - Turda, orasul care nu vrea sa moara, pag: 14, 15, 16, 17.


     - Protopopiatul ortodox al Turzii in perioada interbelica
Sediul protopopului tractual pana in ultimii ani ai sec. al XIX - lea nu se afla la Turda , centrul politico-administrativ alcomitatului Turda-Aries, ci la Agarbiciu (Viisoara) .
        Simion Pop Moldovan protopop pana in anul 1883, Petru Rosca, pana in 1898 si Iovian Muresan pana in 1939.
         Spre deosebire de mediu greco-catolic inca din sec XVII se impune formula numirii directe a protopopului de catre scaunul episcopal, in cadrul Bisericii Ortodoxe se mentine dreptul sinodului protopopial de a-l alege pe conducatorul tractului.
 -      1887 s-a constituit grupul electoral: al PNR din Sibiu. din care faceau parte si doi reprezentanti ai elitei ortodoxe:
protopopul emerit Simion Pop Moldovan si Avocatul Anania Moldovan
- sursa : C. Ricman - Biserica, scoala...pag. 32, 33,  34,  36, 78

De pe net:
 - Părintele Iovian Mureşan şi catedrala din Turda în perioada interbelică - Ziarul Lumina


- imagini si informatii - biserici.org
- Se construieste o capela -  Zuarul 21
Wikipedia
- Campanie electorala 2014 - Youtube
- Sfanta Impartasanie la copii - video de pe Facebook   ( Hm?!)

- Imagine veche - de pe omeka.bjc.ro

- Foto de pe Facebook - autor Daniel Borbe - 2014.


- Slujba aniversara la 80 de ani de la sfiintirea catedralei si decernarea titlului de personalitate de onoare a orasului Turda lui Andrei Andreicut - inturda.ro
  - Comemorarea a 80 de ani de la sfintirea Catedralei Ortodoxe din Municipiul Turda - albume pe  Facebook,: T. Stefanie ,  Primaria TurdaI,L.T.
- In 80 de ani 10 preoti au slujit - turdalive.ro


Obs personala A.M.C.: Asist la o campanie asidua dusa impotriva Bisericii Ortodoxe. Fara scrupule fara argumente atacata prin invective. De ce? Pentru ca a luat atitudine impotriva constructiei unei imense moschei in Bucuresti? Pentru ca a luat atitudine la promulgarea legii contra legionarilor?  - EX: 1, in zi de Sf. Marie,2015,  2

Imagini panorama 360 - google.ro maps - vedere din Piata 1 Decembrie 1918, in anii: 2012,2014

Foto pe Panoramio
Str. Andrei Saguna 
Vezi Turda - Strazi
Vezi Turda - Biserici si cimitire






Viewing all articles
Browse latest Browse all 4212

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48