Quantcast
Channel: Lumea văzută din Turda
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4212

Hotarele Turzii

$
0
0

Nota personala:
O initiativa si o munca pe masura unui rezultat exceptional avand ca scop cunoasterea localitatii noastre. Autorului seriei de documentatii privind Hotarele Turzii Florin Coman Felicitari autorului!


- Turda - Teritoriu Administrativ
   sursa: bloguri  FlorentisCu Pluta pe Aries, Facebook,: I.L.T.

"Teritoriile administrative cu care se învecinează municipiul Turda sunt:
- la nord – comunele Aiton și Ploscoș;
- la est – comuna Viișoara și municipiul Câmpia Turzii;
- la sud – comuna Călărași;
- la vest – comunele Mihai Viteazu, Săndulești și Tureni."

- Turda Google Maps  - Street View




- 1 - Trupurile de intravilan Avicola şi Agrocom 
- sursa info blog : Florentis"Cu pluta pe Aries" - autor Florin Coman, 2017
Str. Hotar Valea Calda Mica
Str. Hotar Valea Calda Mare
Str. Hotar Valea Lunga Mica
Hotar Stirbesti, Hotar Canepisti, Hotar Ciurgau,  Hotar Capresti, Hotar Ciocanesti, Hotar Maracineni, Hotar Portesti,  Hotar Paraul Porcilor, Hotar Rujesti,





Citat fragment info " ......În imediata apropiere a Trupului Avicola, în partea de nord-vest a acestuia, se află urmele unei vechi aşezări rurale ce datează din epoca romană – Lişca. Mai târziu, tot în această arie a existat şi satul Élecsfalva (Élecskutó), distrus de o năvălire a tătarilor în secolul al XIII-lea. Puţin mai la vest, se află izvorul Lişca, aria de unde se formează Valea Odăii Beteag (fostul pârâul Lişca). În această arie a existat o mică aşezare medievală, pe moşia contelui Betegh care îşi avea reşedinţa în actualul oraş Câmpia Turzii, pentru ţăranii care se ocupau cu agricultura pe moşia acestuia. “Hodăile” (denumirea locală a hotarelor) de acest gen sunt de altfel foarte răspândite în aceasta zonă, în centrul Transilvaniei, unde aşezările principale erau destul de rare, iar micile aşezări de tip hotare erau necesare pentru a mări productivitatea agricolă, prin amplasarea gospodăriilor ţărăneşti cât mai aproape de moşia care trebuia lucrată......"


Info si foto: publicat in copie de pe net  pe Google1

Publicat pe Facebook, I.L.T.


2017
- 2 - Hotar Acatari - sursa Florin Coman, Florentis,  blog"Cu pluta pe Aries" - foto si info in copie pe Google1
"Este format dintr-o singură gospodărie permanentă, aşezat şi urmele altor vechi gospodării, situat la nord de pârâul Valea Sărată, pe prelungirile sudice ale Dealului Porţile de Fier. După datele noastre, aici locuiesc permanent doar 2 locuitori, probabil nefiind consemnaţi oficial cu aceasta adresă.
La Acăţari se poate ajunge dinspre municipiul Turda, urmând drumul comunal DC 69 în direcţia Adămeşti / Ploscoş, de la limita intravilanului municipiului Turda – cartierul Băile Sărate (zona de contact a Aleei Durgăului cu Aleea Alexandru Borza) încă 2,1 km. Drumul de acces e parţial pavat cu piatră, pe alocuri cu denivelări medii şi traversează cursul Văii Sărate în sectorul ei median.
Poziţia GPS a hotarului Acăţari este: 46.596269 ° latitudine nordică, 23.818947 ° longitudine estică (46°35'46.6"N, 23°49'08.2"E)...."
Publicat pe Facebook: I.L.T.


- 3 - Trupul de intravilan Buha (Sfântu Ion I) - postare preluata de pe blog Florentis 
"Buha este un teritoriu administrativ situat în intravilanul municipiului Turda, fiind cunoscute sub numele T8 (Trupul 8), sau Sfântu Ion I. În momentul de faţă, este înglobat în municipiul Turda sub denumirea Str. Ghindei.
Trupul Buha este situat pe malul stâng al pârâului Aluniş (Pârâul Mic Sărat), în amonte de vărsarea acestuia în râul Arieş, pe terasele de la nord de râul Arieş, sub Dealul Bogoi.
La Buha se poate ajunge dinspre municipiul Turda, din extremitatea estică a cartierului Poştarât (Str. Petru Maior), pe un drum local nepavat (Str. Ghindei), încă 400 m. Toate căile de acces sunt nepavate, drumuri locale, unele fiind cuprinse în denumiri de străzi noi. Se mai poate ajunge aici, dinspre cartierul Oprişani, de la capătul nordic al Aleei Plopilor, trecând un pod realizat relativ recent peste râul Arieş (înainte trecerea se făcea cu ajutorul unor bărci), iar apoi pe un drum local prin pădurea de pini din lunca râului Arieş, încă 750 m în direcţie nord-estică. O altă legătură, mai greu practicabilă, ar fi de-a lungul pârâului Aluniş, spre amonte (Str. Alunişului), care ajunge la limita sud-vestică a cartierului Băile Sărate (făcând conexiunea cu Drumul Ceanului). În decursul verii, la ape mici, o cărare ce însoteşte malul stâng al râului Arieş, spre aval, face legătura dinspre Buha spre fostul cătun Sfântu Ion (Sfântu Ion II).
Adresa trupului Avicola este Turda, Str. Ghindei, având următoarea poziţie GPS: 46.567769 ° latitudine nordică, 23.816707 ° longitudine estică (46°34'04.0"N, 23°49'00.2E)......Denumirea acestui trup de intravilan derivă din denumirea locală a bufniţei („buhă”), o pasăre care îşi găseşte sălaş în ariile împădurite din această zonă, noaptea putând fi auzită adeseori, de-a lungul luncii râului Arieş.
În imediata apropiere a Trupului Buha, în partea de est a acestuia, se află o atracţie turistică locală – cascada Gâtu Poienii, pe cursul râului Arieş, la contactul dramatic al apelor cu abruptul Dealul Viilor, părţi din masa acestuia fiind relocate datorită mecanismului de subsăpare exercitat de malul concav al râului Arieş, supus eroziunii, mai ales la ape mari....."
Publicat pe: Google1 Facebook, I.L.T, A.M.C.

4. Căpreşti (Cămăraş)
 postare preluata de pe blog Florentis 
Căpreşti (cunoscut şi sub denumirea Cămăraş) este un hotar situat în extremitatea nordică a extravilanului municipiului Turda. Este format din câteva gospodării (în registrul primăriei figura o singură gospodărie pe această adresă), unele din aceste gospodării fiind probabil locuinţe sezoniere, situate pe valea pârâului Fâneaţa Vacilor, la extremitatea vestică a Dealului Cămăraşu (493 m).
La Căpreşti se poate ajunge dinspre municipiul Turda, urmând drumul local ce urcă de-a lungul pârâului Fâneaţa Vacilor, în direcţia izvoarelor, spre Crairât, de la limita intravilanului municipiului Turda – extremitatatea nordică a cartierul Turda Nouă (Str. Iazurilor) încă 6,3 km. Drumul de acces e parţial pavat cu piatră (în partea dinspre municipiul Turda). Alte drumuri locale, nepavate, având denivelări medii, leagă hotarul Căpreşti de satul Crairât, respectiv de un alt hotar al Turzii – Ciocăneşti (aici făcându-se legătura cu DJ 161B).
Poziţia GPS a hotarului Acăţari este: 46.637644 ° latitudine nordică, 23.795727 ° longitudine estică (46°38'15.5"N, 23°47'44.6"E).....Denumirea locului (Căpreşti) derivă probabil de la ocupaţia predominantă din trecut în această zonă creşterea caprinelor), în prezent aproape jumătate din păşunile existente în trecut sunt ocupate de terenuri arabile. Denumirea alternativă a acestui hotar – Cămăraş –, provine de la un toponim local – Dealul Cămăraşu, aflat în estul hotarului....."

Publicat pe Google 1, I.L.T., A.M.C.


- 5. Cânepişti
 postare preluata de pe blog Florentis 
Cânepişti este un teritoriu administrativ situat în extravilanul municipiului Turda, pe Valea Florilor, la nord de hotarul Petrilaca.
La Cânepişti se poate ajunge dinspre municipiul Turda, din extremitatea estică a cartierului Băile Sărate (Drumul Ceanului), pe un drum local nepavat, încă 6,2 km. Se mai poate ajunge aici, dinspre oraşul Câmpia Turzii, urmând drumul comunal DC 69A, parţial pavat cu piatră, care urcă de-a lungul Văii Florilor, prin cătunul Petrilaca, spre Ploscoş, tot 6,2 km (de la limita vestică a cartierului Lut). În perimetrul hotarului Cânepişti, drumul este puternic degradat, având pe alocuri denivelări mari. În schimb, Cânepişti este singurul hotar din Turda conectat la transportul de persoane prin intermediul căii ferate, aici funcţionând o haltă, unde opresc trenurile regio care circulă pe segmentul Câmpia Turzii-Apahida, un număr de 15 trenuri pe zi oprind în această haltă. Nici măcar municipiul Turda nu mai are conexiune feroviară pentru transportul de persoane, decât strict industrială.
Poziţia GPS a hotarului Cânepişti este: 46.607868 ° latitudine nordică, 23.846961 ° longitudine estică (46°36'28.3"N, 23°50'49.1"E)....Denumirea acestui hotar evocă vechea exploatare a terenurilor agricole din aceasta zonă – preponderent creşterea plantelor tehnice (îndeosebit cânepă)."
Publicat pe Google1, I.L.T., A.M.C.

- 6. Ciocăneşti
postare preluata de pe blog Florentis 
"Ciocăneşti este un hotar situat în extravilanul municipiului Turda, în sectorul median al DJ 161B (Turda-Ploscoş), de o parte şi de cealaltă a acestui drum, în zona de platou din nord-estul Dealului Rotund, în apropierea izvoarelor pârâului Valea Sărată....."
publicat pe Facebook, I.L.T., A.M.C.






7. Ciurgău
postare preluata de pe blog Florentis 
"Ciurgău este un hotar situat în extravilanul municipiului Turda, în sectorul median al DJ 161B (Turda-Ploscoş), la est de acesta, pe culmile sudice ale Dealului Vârfu Rotund.
Hotarul Ciurgău poate fi accesat dinspre municipiul Turda, din zona Durgău, de la intrarea nouă în Salina Turda, continuând pe DJ 161B (direcţia Ploscoş), încă 3,1 km. Din DJ 161B pornesc în lateral spre est legături, prin intermediul unor drumuri locale nepavate, spre alt hotar din vecinătate – Valea Lungă Mică........Denumirea acestui hotar este legată de prezenţa în acest loc a unui izvor cu jgheab, din care se putea bea apă (în limba română „ciurgău”, iar în limba maghiară „csurgó”)...."
- publicat pe Facebook:  I.L.T -  A.M.C.

- 8. - Fanetele Turdenilor
postare preluata de pe blogurile:  Florentis si Cu pluta pe Aries
"Fâneţele Turdenilor este un hotar situat în extravilanul municipiului Turda, în perimetrul bazinului unui afluent pe stânga al Văii Florilor, afluent care izvorăşte de sub Dealul Ordingheşu Mare (456 m).
Fâneţele Turdenilor este conectat cu municipiul Turda, urmând drumul comunal DC 69A, care urcă de-a lungul pârâului Valea Florilor, dinspre cartierul Lut al oraşului Câmpia Turzii, traversând hotarul Petrilaca, în direcţia Cânepişti / Ploscoş, circa 5,2 km, iar apoi la dreapta, pe un drum local, care urcă de-a lungul unui afluent pe stânga al Văii Florilor, încă 1,5 km..."  - publicat  foto si articol complet pe Google1,



Harta de pe Google Maps, publicat pe Google1
 - foto pe Google1







Publicat pe Google1, Facebook. I.L.T. - A.M.C.

Drumul presupus a fi  "69A"  -  Google4  duce la Hotar Valea Sarata si Hotar Pichel


Sectii de votare, TurdaNews - sectia 11 - hotare
Turda - Strazi




Viewing all articles
Browse latest Browse all 4212

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48