Quantcast
Channel: Lumea văzută din Turda
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4212

Turda - Lapidariul din parculet - linkuri si informatii

$
0
0


Lapidariul din Turda - Conține o colecție impresionantă de vestigii din perioada romană, găsite în perimetrul Turzii, mai ales în Castrul roman Potaissa (sarcofage, statui, coloane, capiteluri etc).
Se afla pe Str. Bogdan Petriceicu Hasdeu cu acces din Piata Republicii
info. Wikipedia
A fost Infintat in anul 1970, Arhitect sef Niculescu. Reabilitat in anul 2013.

Alegeti albumul:
Lapidariul in anul 2015, 2016  - Picasa5s -  I.L.T -  A.M.C.
Lapidariul - imagini din anul 2009  -  Picasa5s
Lapidariul, imagini vechi  -  Youtube

Lapidariul in anul 2011  -  Picasa5s  -  Panoramio
Lapidariu la data de 2013.04.11  -  Youtube
Lapidariul inainte si dupa "reabilitarea din 2013"  -  Picasa5s - A.M.C1, A.M.C2
Lapidariul in dispretul autoritatilor - Picasa5s -.I.L.T - A.M.C(2015.apr.)
Lapidariul in pericol de a fi desfiintat
Responsabilii de "curatenia" orasului - video


De pe net:

 - Busturile lui Decebal si Traian, opere ale lui Ettore Ferarri, uitate intr-un depozit de muzeu
"Au fost comandate deodata cu Lupa Capitolina, monument care acum se afla pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca. Cert este ca in 1928 se aflau in primaria orasului, probabil in sediul cunoscut astazi ca "Primaria Veche". O data cu ocuparea Transilvaniei de catre hortysti, in 1940, pentru a se evita distrugerea lor de catre noiii ocupanti, au fost duse la Turda, la Muzeul de Istorie, unde au ramas mult timp. Dupa Revolutie, in timpul fostului pprimar Gheorghe Funar, au fost aduse si depozitate la noi", a precizat pentru Ziar de Cluj dr. Ovidiu Muntean, muzeograf in cadrul MNIT" - sursa ziardecluj.ro


- Extras din romanialibera.ro (2009): "...Ettore Ferrari poate nu spune nimic pentru multa lume. Cu toate astea este autorul uneia dintre cele mai celebre monumente ale Italiei risorgimentale: statuia lui Giordano Bruno din Campo dei Fiori (1887). "In acelasi an, Ettore Ferrari realizeaza una dintre cele mai frumoase monumente publice din Romania: statuia lui Ovidiu din Constanta. A fost un aparator al valorilor democratice si unul dintre cei mai consecventi adversari ai fascismului mussolinian, dar si lider al masoneriei italiene....Municipiul Cluj isi mentine comanda facuta D.V. conform celor exprimate in scrisoarea din martie 1926, adica busturile din bronz a lui Traian si Decebal, precum si acele medalioane de la statuia Lupoaicei din Cluj....Cele doua busturi au fost montate in sala de consiliu a primariei clujene pentru ca in anii 1940, odata cu ocuparea Transilvaniei de catre Ungaria, sa fie duse in refugiu. Au fost amplasate atunci in fata Muzeului de Istorie din Turda....Fostul primar, Gheorghe Funar, le-a adus de la Turda la Cluj cu un TIR. De atunci, au ramas uitate in Lapidarul Medieval al Muzeului National de Istorie din Cluj.

- Extraas din turdainfo.ro (2014) "Timp de peste patruzeci de ani, la intrarea în Muzeul de Istorie Turda, au străjuit busturile din bronz ale lui Decebal şi Traian, ca simbol al istoriei acestor locuri. În fosta localitate Potaissa, romanii au construit unul din cele 70 de mari Castre unde au instalat Legiunea a V-a Macedonica pentru a păstra ordinea şi siguranţa în regiune. Busturile din bronz ale lui Decebal şi Traian, opere de artă ale lui Ettore Ferrari, au intrat în posesia Casei Culturale Turda în anul 1940 când, odată cu cedarea Ardealului de Nord, mai multe bunuri culturale din diverse puncte ale Transilvaniei, au ajuns la Turda. Ştim cu certitudine că aceste busturi au fost preluate de Muzeul de Istorie al raionului Turda, de la Asociaţia Română pentru strângerea legăturilor cu Uniunea Sovietică, Filiala Turda ce a fost înfiinţată pe data de 13 noiembrie 1944 (ARLUS). Această asociaţie a avut sediul în clădirea actualului Muzeu din Turda între anii 1944-1947....Menţionez că piaţeta din faţa muzeului, unde au străjuit zeci de ani busturile de bronz, este considerat cel mai vechi sit meşteşugăresc, aflată lângă Palatul Voievodal restaurat, Biserica Reformată, restaurată şi centrul istoric al Municipiului Turda, restaurat...."

Obs.personala. Nu am inteles rostul acestei interventii atata timp cat se stie ca asa zisa reabilitare a  lapidariului ce a dus la mutarea unei parti din exponate in curtea muzeului "sub scara vecinului" a fost si este aprobata de d-l deputat Mircea Irimie.

- Sa refacem Parculetul Muzeului - pagina pe Facebook
- Sa refacem Parculetul Muzeului - comentarii pe Facebook  - 2015.04.25
- Centrul Istoric s-a nascut mort - Facebook , comentarii ref. la lapidariu - Turda Info - 2015.05.01
- Interventia deputatului PNL Cristian Felezau privind organizarea si supravegherea spatiului parc al muzeului - ziarul agoramedia  -  Facebook - 2015.05.30
- Comentariu Cristian George Felezau si promisiune de rafacerea parcului si lapidariului - Facebook - TurdaNews - 2015.05.31
- Comentariu - I'Love Tura - TurdaNews - 2015.06.01

- Imagine de pe Wikipedia - Obs. privind existenta unor afirmatii eronate in Wikipedia. unde se aminteste ca "Lapidariu nou" cu referire la exponatele din curtea muzeulu.  Afirmatie eronata din doua motive: Muzeul a avut expuse vestigii nu doar din perioada actuala ci de la infiintarea lui. Daca se ia ca referinta data reabilitarii Lapidariul din fostul parculet, acesta a fost  reabilitat dupa ce s-a reabilitat muzeul.
Conform raportului de activitate din cadrul Consiliului Local rezulta ca Lapidariul este pus din nou pe lista refacerii lui in forma initiala - sursa info. Facebook, I'Love Turda,  comentariul d-lui consilier Cristian Gheorghe Felezau - 2015.07.21
In fapt, nu exista lapidariu nou sau vechi. Exista muzeul de istorie in incinta caruia exista si exponate din piatra si exista Lapidariu din fata muzeului, exteriror curtii acestuia.
- Propuneri de revitalizare a centrului istoric - Cristian Felezau - inturda.ro - 2015.08.03

- Sa refacem parculetul muzeului - Facebook, Neag Emilia

 - Album cu imagini realizate de A.M.C. publicate pe Facebook de R.C., ian.2016

- Album cu imagini si comentarii publicat pe Facebook de R.C.
Obs. A.M.C. - Se publica aceeasi idee exprimata de Radu Cerghizan anterior idee ptin care exponatele  trebuiau  mutate nu vandalii trebuiau exclusi. Idee in care orasul Turda este condusa de vandali,  autoritatile fiind neputincioase in fata lor.
Consider ca nu este o reclama buna pentru oras. Nu este un fapt bun desfintarea in prezent a  unui obiectiv turistic existent din anul 1969.
 "Ceva e putred in Danemarca"


1) Prezentare album R.C.: "Anexate, mai multe fotografii din Turda cu fostul lapidariu (situat în părculeţul de lângă Biserica Reformată-Calvină) şi cu noul lapidariu din incinta Muzeului de Istorie".
2) Observatie A.M.C.
- Lapidariul exista nu s-a desfintat total deci nu este "fostul"
- Parculetul a avut inca din faza de proiectare destinatia de lapidariu. Exponatele au fost grupate  si imprejmuite cu gard viu. Aleile serpuite te conducea la fiecare din grupurile de exponate in fata caruia au fost construite banci in scopul de a sedea si contempla la grupul grupul expus. Deci parcul  este clar PARCUL MUZEULUI  nu "parculetul de langa biserica"
- In incinta muzeului de istorie au existat de la infintarea lui  exponate provenite de la Castrul Roman din colectia prof.Teglas  Deci nu s-a infiintat un "nou lapidariu" in incinta muzeului. El a existat.
(Nota.Am facut parte din echipa celor care au proiectat lapidariul in anul 1970)


- "SA REFACEM PARCULETUL MUZEULUI" - Facebook
- Clujul oras intelectual..dialog - Facebook  I.L.T.
  - Primaria Municipiului Turda - Centrul Istorica al Turzii - "Evolutiea Parcului Muzeului de Istorie Turda"- Obs. A.M.C. - Consider ca desfintarea unui obiectiv turistic  nu este un progres al actualei administratii a Muzeului de Istorie si nici a Primariei Municipiului Turda.  Iar cei ce sustin actiunea de desfiintare nu au nici un interes in promovarea orasului ci din contra..Imaginile vechi se regasesc pe blogul cu imagini vechi R.C. -  sursa info: pag.1,2,3 de pe Facebook, "Sa Refacem Parculetul Muzeului" . redirectionat pe  I.L.T.


- Imagini panorama 360 - Street View - 2012

Lapidarii 
Str. Bogdan Petriceicu Hasdeu - linkuri si informatii
Muzeul de Istorie
Castrul Roman
Vezi Turda - Strazi
Vezi Turda - Istorie





Viewing all articles
Browse latest Browse all 4212

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48